Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgsrestaurang en av årets bästa

Nu har årets bästa restauranger i Sverige korats på White Guide Gala. Göteborgsrestaurangen Koka får den finaste utmärkelsen och anses hålla internationell mästarklass.

White guide heter katalogen som guidar matgäster till de bästa restaurangerna. Vilka restauranger som platsar där och vilka som får de finaste utmärkelserna utsågs på måndagen under White Guide Gala. Årets bästa restaurang – där helhetsupplevelsen bedöms – gick till Fäviken Magasinet i Järpen utanför Åre. Och Årets bästa mästarklass – gastronomi – där matupplevelsen bedöms – gick till Esperanto i Stockholm.

Göteborgsrestaurangen Koka och ägaren Björn Persson utnämns med den finaste titeln – nämligen Internationell Mästarklass 2016. Han får även "Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull gastronomisk Gärning".

– Det känns jättekul. Det har varit en rolig resa. Jag tror att det är för att vi är moderna, har en bra atmosfär och för att konceptet är lättsamt. Restaurangen behöver inte vara superexklusiv och pretentiös. Gästerna behöver inte känna att de måste ha smoking på sig, säger Björn Persson med ett skratt.

Innan han för två år sedan öppnade Koka drev han restaurangen Kock & Vin, som har utsetts till tredje bästa krog i Sverige – två gånger om. I år hamnar han med den nya restaurangen Koka på tionde plats i samma kategori. I fjol vann Koka kategorin Årets stjärnskott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.