Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborgskock slipar knivarna

OS-guld, VM-guld, VM-guld för unga kockar. Jesper Bogren gillar att tävla i mat och bra går det. Om knappt två veckor är skånske Göteborgskocken mitt i hetluften igen, som en av finalisterna i prestigefyllda Årets kock.

Det är något speciellt med tävlingen Årets kock. Stressigt, knivvasst och med ett tempo som får de tävlande att likna jonglörer. För Jesper Bogren även fyllt med en speciell sorts känsla.

– Jag har alltid drömt om att tävla i Årets kock. Sedan jag bestämde mig för att bli kock har jag haft det målet. Jag känner en fin hatkärlek till tävlingen, säger Jesper och ler brett.

Jesper vet att pressen är hård. Man måste orka vara koncentrerad, fokuserad och lugn. Det är minimala detaljer som avgör vem som vinner när allting klaffar.

– Alla som tävlar är ju duktiga på att laga mat. När man står där sekunderna innan tävlingen drar igång kommer jag säkert att tänka varför gjorde jag det här. Men det går snabbt över och då tänker jag, fan, jag gillar ju det här, säger Jesper.

Trots att det är första gången Jesper tävlar i Årets kock har han lång erfarenhet av att tävla i matlagning på hög nivå. Jesper var med i Kocklandslaget i fyra år och tog guld på OS för några månader sedan. Han vet hur man förbereder sig för en krävande tävling där man skall stå och koncentrerat laga mat i flera timmar medan jury och kamerateam tittar på och ställer frågor. Nu tränar Jesper på att laga en modern restaurang­rätt på fjällröding, som är årets råvara. Men ytterligare en rätt ingår i tävlingens råvarukorg, som hålls hemlig lite längre.

– Jag använder mig av uteslutningsmetoden, säger han och skrattar.

– Förra året var det biff, fisk kan det inte vara. Innan det var det lamm. Torsk året när Gustav Trädgårdh vann. Om jag skulle sätta pengar på något så säger jag kyckling – jag gillar kyckling och det kan bli en rolig utmaning, säger Jesper, men det skall visa sig att Jespers utmaning i stället blir dovhjort från Skåne som senare avslöjas i råvarukorgen. En råvara som borde passa Jesper väldigt bra eftersom han var med och vann Matlagnings-OS i Tyskland i höstas med kryddstekt kronhjortsadel.

Varmrätten på fjällröding har han jobbat med ett tag nu och hittat balans i hur den skall se ut och smaka. Jesper visar mig några bilder i telefonen på en vacker, estetisk tallrik där fisken fått ett jordnära tema. Men laga rätten om och om igen vill inte Jesper. Då är det risk att han tappar intresse och tycker att det är tråkigt.

– Jag skall göra några upplagningar. Sen skall jag visa rätten för kollegor som har bra koll. Jag behöver få höra deras kommentarer, säger Jesper.

Redan som liten gillade han att laga mat. Sprang ifrån barnprogrammen på tv och ville hellre hänga med mamma i köket. Restaurangskola blev det och efter det har han jobbat sig fram.

– Jag hade tidigt en vision att jobba som en galning och bli Årets kock innan jag fyllde 25 år, säger Jesper.

Jesper tror att han kan slappna av mer i tävlingen eftersom pressen inte är lika stor när man inte varit med förut.

– Jag tävlar för att vinna men det är ytterst sällan man gör det första gången man är med. Jag har bestämt mig för att våga ta ut svängarna och inte sejfa.

Om han smakmässigt drar åt något håll så är det asiatiska köket en favorit. Helst på svenska råvaror. Friska och fräscha smaker grundat på goda grönsaker är en stor inspiration. Till Två Dagars läsare ger Jesper tipset att välja en råvara och laga till den på olika sätt så att det ”händer något när man äter”. Som i pilgrimsmusslorna med blomkålstema i receptet på nästa uppslag. Där samsas halstrad pilgrimsmussla med knapriga, lättrostade blomkålsbuketter och krämig blomkålspuré med tunnhyvlad, krispig, rå blomkål.

– Blomkål är kul. Det är billiga grejer som man kan göra mycket med, säger Jesper.

Han är väldigt sugen på att vinna och berättar att det roliga med tävlingen är han då kan mäta sin kunskap. Ta reda på hur han ligger till.

– Om jag skulle vinna så betyder det jättemycket för mig personligen som kock. Men också för det ställe jag jobbar på, säger Jesper.

Och han har inga problem att kallas för Göteborgare även om han egentligen är från Skåne.

– Nä, det är bara bra.

Fakta: Jesper Bogren

Familj: Susanna och sonen Oliver 1 år.

Bor: Linnéstaden.

Ålder: 29 år.

Bakgrund: Uppväxt i Ängelholm. Har jobbat på flera toppkrogar, till exempel Fiskekrogen och Swedish Taste.

Arbetar: Ny kökschef på restaurang Norda, Clarion Post.

Meriter: Vann 2007 tävlingen Årets unga kock både i Sverige och i konkurrens med 17 länder i VM finalen i Frankfurt. Medlem i Kocklandslaget 2009-2012, som tog silver i VM 2010 och guld i OS i oktober 2012.

Äter helst en ledig dag: Vad som helst som är färdiglagat. Pizza, thai eller en god kebab.

ÅRETS KOCK FIRAR 30 ÅR

• Tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning, firar i år 30 år. Hålls på Stockholm Waterfront 8 februari.

• Sex deltagare får fem timmar på sig att laga två tävlingsrätter. Moderna restaurangrätter, helst på svenska råvaror och ekologiska.

• Kvinnliga kockar kommer att uppmärksammas speciellt. Elena Arzak, enda kvinnliga kocken med trestjärnig Guide Michelinkrog i Spanien, kommer. Hon skall prata om ledarskap och sitta med i juryn.

• Nytt för i år är ett mentorspris som uppkallats efter kocken och krögaren Karin Fransson, som också tilldelas priset den här första gången. Priset delas ut för att uppmärksamma den som är duktig på att vara mentor åt kvinnliga kockar.

www.aretskock.se

PS Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se DS