Gör dina egna julpraliner

ANNONS
|
Till pralinskalen

Först ska chokladen tempereras

Nedkylningen gör du så här:

Kontrollera temperaturen

Nu gäller det att jobba snabbt.

Dags att knacka ut pralinerna.

Om fyllningar

Fyllning med vit choklad

1 dl vispgrädde1 tsk glykos (finns på apoteket, kan ersättas med honung)250 g vit choklad, hackad25 g osaltat smör1 msk päroncognac, calvados, koncentrerad apelsinjuice eller rivet apelsinskal

Fyllning med mjölkchoklad

1 dl vispgrädde1 tsk glykos200 g mjölkchoklad25 g osaltat smör1 msk Baileys

Fyllning med mörk choklad och kaffe

1 dl vispgrädde1 tsk glykos1 tsk nescafé200 g mörk choklad25 g osaltat smörev 1 tsk Kahlúa eller vodka (för hållbarheten)

Man behöver

  1. Ett svalt kök, helst inte mer än 18 grader. Det ska också vara fritt från partiklar i luften - alltså får ingen bakning pågå samtidigt.
  2. En rejäl skiva i blankslipad sten, helst marmor.
  3. Plastbunke utan skrapor (där kan det växa bakterier)
  4. Skrapkort av plast till plastbunken
  5. Palett (en lång platt pannkaksspade)
  6. Spackelspade
  7. Degskrapa
  8. Plastslev, gärna med hål i
  9. Slickepott
  10. Termometer
  11. Bakplåtspapper
  12. Pralinformar i hård plast
  13. Varmluftspistol eller en ren hårblås (inga partiklar får flyga ut)
ANNONS