Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frossa i frukter

Härligt syrliga och fulla av välbehövliga vitaminer. Citrusfrukter är vinterfrukt som ger gyllene stunder just nu.

Nu är den tiden på året då citrusfrukterna är som sötast, godast och saftigast. Pressa några glas juice på apelsin eller blodapelsin och du får ett glas c-vitamin och energi på direkten.

Det är också tid att göra egen marmelad. Väntar man tills nu så blir marmeladen som bäst eftersom apelsinerna då har en perfekt balanserad sötma. Om man blandar apelsin med citron och blond grapefrukt får marmeladen en fin bitter ton. Typiskt brittisk och suverän på rostmackan till te och löskokt ägg en lat lördagsmorgon med frukostbrickan i sängen. Sjud gärna marmeladen riktigt länge så att den får en djup bärnstensfärg och blir aningen knäckig i smaken.

För några år sedan botaniserade jag bland alla citrusfrukter och gjorde ett längre reportage i Två Dagar om citrusvägen som har en lång historia bakåt i tiden. Träffade Bo Hagström som berättade om blodapelsinerna från Sicilien. Han besöker ofta Italien och berättade att man där helst äter frukten naturell. Blodapelsiner har inte alls samma hållbarhet som apelsiner. Med sitt röda fruktkött och särpräglade arom är den en säsongsfrukt att äta just nu.

Därför blev min inspiration den här gången centrerad runt Medelhavet. Långsamt puttrande gryta på kalvlägg med grönsaker och vitt vin är värmande och mättande vintermat från Milano. Toppat med gremolata som är en aromatisk örtblandning på bladpersilja med finhackad vitlök och rivet citronskal. Det traditionella tillbehöret är risotto men i stället fick det bli en krämig polenta till grytan. Majsmjöl får sjuda i god buljong och får lent smaksällskap med äggula, smör och parmesan. Lägg gärna till ett gott surdegsbröd att doppa i den skyiga såsen.

Spanien är också känt för sina citrusfrukter och när jag var där sist serverades citronglass i sitt eget skal. Kul och annorlunda sätt att servera dessert på. Här kan man välja att göra egen glass men jag har gått genvägen via god vaniljglass och smaksatt med skal och saft från söta clementiner.

MER OM CITRUS

Välj ekologiskt

Välj gärna ekologiska citrusfrukter när du skall använda skalet i matlagningen. Var noga med att tvätta frukten i vatten innan du använder den.

Söta citroner

Botanisera i fruktaffären och upptäck spännande citrusfrukter som söt citron från Iran. Ät citronen som den är och skala bort de aningen beska hinnorna. Smaken är mild och frisk och lite flyktigt fruktig.

Grapefrukt

Blond grapefrukt kan vara svår att få tag på. Den sötare varianten, blodgrapefrukt har nästan helt tagit över i fruktdisken. Be annars din butik att ta hem den. Bitterheten i den blonda grapefrukten tillför en fin smak när man gör egen apelsinmarmelad.

Blodapelsiner

Blodapelsiner odlas främst på Sicilien. Den mörka Moro är först ut på säsongen som varar från mitten av december och slutar vid påsk. I Italien tror man att den nyttiga blodapelsinen innehåller ämnen som är cancerhämmande. Hur det än är med den saken är blodapelsinen god att pressa till juice. Köp inte hem mer än du tänker äta, för hållbarheten är inte speciellt lång.

PS Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se DS