Frossa i årets skörd

ANNONS
|

Vad går uppmot en alldeles nybakad bulle? Kanelbulle kanske du genast tänker, och ett glas iskall mjölk eller ett glas saft i bersån. Men man kan faktisk tillföra bullsmeten lite allt möjligt och gärna fruktiga smaker som syrlig rabarber om du har någon kvar eller sparat i frysen. Men skär först rabarbern i smala skivor och sjud den till en kompott tillsammans med socker och kanel eller vaniljstång. Då fäster rabarbern bättre med bulldegen och den nybakade bullen.

Pajer är en annan favorit att bjuda på i sommarköket. Lättlagat och vansinnigt gott. Som min franska björnbärspaj med mandel i smeten. Syrlig crème fraiche sötad med florsocker är ett alternativ till vispad grädde att servera till den.

ANNONS

Mjuk kaka med körsbär är också en enkel och riktigt god kaka. Och när man först rör smöret med socker innan äggen tillsätts blir kakan mer kompakt och håller sig saftig längre. Aningen rivet citronskal ger en frisk syra som komplement till de syrligt goda körsbären.

Körsbär är enstenfrukt som delas in i två grupper: Sötkörsbär och surkörsbär. De söta äts helst som färsk frukt och de sura passar väldigt bra att använda i matlagning och bakning. Som att koka tillsammans med kanel eller vanilj till sylt och gärna tillsammans med ljust muscovadosocker, som har en djup och intensivt god sockersmak, nästan som kola, och som blir bra till körsbärssylt. Eller kan man istället mixa sylten och göra en körsbärssås att servera till gräddig vaniljglass.

Mixade färska bär är en annan variant. Gör en läskande sommardryck av söta hallon och jordgubbar. Blanda bären i en mixer eller använd stavmixer och kör bären till en tjock bärsås. Blanda med iskallt vatten och smaksätt med lite sött och syrligt: Socker som fördjupar den söta smaken och syrlig lime eller citron som bryter av. Nu har du väldigt enkelt gjort din egen lemonad. Den drickes med fördel isande kall och är en härlig dryck heta dagar.

ANNONS
ANNONS