Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fransk björnbärspaj

Saftig och knaprig paj med mandelfyllning och syrliga björnbär. Pajen är även god att fylla med urkärnade plommon eller körsbär.

6-8 personer

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g smör, kylskåpskallt

3 msk socker

3 msk kallt vatten

1 nypa salt

Fyllning

1 dl mandel

2 ägg

1 dl socker

1 dl crème fraiche

1 tsk finrivet citronskal

2 dl björnbär

Blanda samman mjöl, smör, socker, vatten och salt. Gör det snabbt för att pajdegen inte skall mista sin frasighet som den annars lätt gör om man arbetar degen för länge. Låt pajdegen vila ca 30 minuter i kylskåpet. Sätt ugnen på 200°. Låt pajdegen bli rumstempererad och tryck ut den i en form med löstagbar kant som mäter ca 22–24 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i ca 5–7 minuter tills det fått aningen färg.

Gör nu klart fyllningen. Mixa eller mal mandeln fint. Här kan man välja om man vill skala och skålla mandeln genom att koka upp den med vatten och sedan pilla loss skalet. Vispa ägg med socker. Rör ner den malda eller fint mixade mandeln och tillsätt crème fraiche och citronskal. Häll ner fyllningen i pajskalet och lägg i björnbären.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills pajen är fint gyllenbrun.

Servera med crème fraiche smaksatt med någon matsked florsocker eller med lättvispad grädde.