Medhane Tewolde.
Medhane Tewolde.

Från ormar och skorpioner till vegansk food truck

ANNONS
|

Det är en disig fredagseftermiddag i september och Medhane Tewolde står med sin matvagn på Kvilletorget. Ett par pensionärer går förbi och tittar nyfiket in i luckan.

– Serverar du langos, undrar en dam.

Medhane skakar på huvudet.

– Vad är det?

Damen börjar berätta om det friterade brödet som säljs i festivaltider. Medhane skrattar. Det han säljer är raka motsatsen: eritreansk injera (ett mjukt, tunt surdegsbröd som påminner om pannkaka) med kryddig linsröra, vegansk soja- och spenatfräs, tomatsås och fint strimlade morötter.

– Jag kallar det eritreansk-etiopisk crossover. Helt autentisk mat, men med en egen touch. Och allt är veganskt, säger Medhane som själv är vegan sedan många år tillbaka.

ANNONS

– Jag har aldrig egentligen gillat att äta kött. När jag var liten petade jag alltid bort köttet och åt bara buljongen och grönsakerna. Nu är det framför allt på grund av miljön och hälsan jag undviker kött. Och för att jag är stark motståndare till hur kött framställs, det är en hemsk industri.

Annat var det för fyrtio år sedan, när Medhane som femtonåring lämnade sin familj och flydde från det krigshärjade Etiopien för att bo i öknen i två år. Medan kompisarna hoppades att någon skulle komma med mat började Medhane jaga ormar, skorpioner och fåglar som han sedan tillagade på olika sätt.

– Jag vet, det låter helt galet. Men jag var tvungen att göra vad jag kunde för att överleva. En del svalt ihjäl – inte jag.

Via Sudan tog sig Medhane sedan till Tyskland där han bodde i 15 år.

– Alla undrade: ”vad ska du i Europa att göra?” Jag ville så gärna se snö. Första gången jag såg snö tyckte jag det var helt magiskt, även om jag hade sett det på bild tidigare. Jag gillar fortfarande snö, men inte kyla.

I slutet av 90-talet kom Medhane till Sverige och runt millennieskiftet startade Medhane och hans bror reggaebandet Nazarenes.

ANNONS

– Jag fick min första gitarr när jag var 11 eller så. Då var Jackson 5 det häftigaste som fanns, så när jag började spela musik var det väldigt soulinspirerat, berättar Medhane som med tiden mer glidit in på baktakt.

Tack vare musiken har han rest runt en hel del i världen och smakat all världens mat.

– Det är därför jag kallar maten crossover. Jag inspireras av allt möjligt jag ätit och gör till exempel veganska burgare, sallader och mackor. Men jag lovar att jag inte kommer servera några ormar, säger Medhane och tillägger:

– Min förhoppning är att inte bara veganer ska äta min mat. Den är lika god för köttätare.

Matvagnen In Gwaro – som betyder på bakgården – rullar sedan april i år, men Medhane har serverat mat längre än så. Catering har han haft i några år, och förr brukade han sälja mat på reggaefestivaler. Nu är det emellertid bara vagn och ibland lite catering som gäller. Någon riktig restaurang blir det aldrig av In Gwaro.

– Nej, jag gillar att vagnen är så flexibel. De absolut bästa ställena att stå på, rent försäljningsmässigt, är Gustav Adolfs torg och Lindholmen. Men jag tycker det är roligt att åka runt till andra ställen också.

ANNONS

Musik, mat och resor. Är Medhane lika rastlös som han verkar?

– Verkligen inte! Jag är hur lugn som helst och anstränger mig inte mer än jag måste. Företaget innebär ju att jag måste anstränga mig en del, men annars vill jag ta det lugnt.

Medhane funderar lite. Sen säger han:

– Egentligen är det helt självklart att jag sysslar med mat. För musik och mat påminner väldigt mycket om vartannat. Man tar lite här, lite där, lägger till och rör om och försöker få en fin harmoni. Förstår du? Eller låter jag helt koko?

En ingrediens Medhane vill tipsa om

TEFF. Ett glutenfritt mjöl som görs av ett slags gräs. Det är väldigt rikt på mineraler och vitaminer. Jag gör gärna injera på det, även om det är väldigt dyrt, det kostar nog 60 kronor för ett halvkilo.Det finns i hälsokostaffärer.

FAKTA: Medhane Tewolde

Ålder: 55 år

Bor: Almedal

Familj: Två barn varav det ena bor hemma

Intresse: Musik

ANNONS