Fotbollsmål det viktigaste målet

Snart är det kickoff. Fotbolls-EM drar igång och tv-maten hänger med på köpet. Ladda med mackor från några av länderna som deltar.

ANNONS
|

Det där med mackor är så otroligt universellt. Varje land har sin egen tradition, sitt eget bröd och pålägg. Men på de flesta håll förekommer det någon form av smörgås vid något passande tillfälle. Särskilt i Europa.

Jag har satt samman ett startfält av olika mackor lämpliga för fotbollsmål i alla dess former. Från den mystiska skapelsen Welsh Rarebit för att hylla nykomlingarna från Wales, till protein-overkill-mackan Francesinha från norra Portugal. Värdlandet Frankrike får representeras av en klassisk Croque Madame, enligt konstens alla regler, medan Österrike bjussar på bratwurst och curry i en Bosnabulle.

Se recepten som inspiration för ett kul komplement till högtidsstunderna framför tv:n. För man kan ju faktiskt lägga ribban något högre än chips och dipp. Det är kul att lära sig något nytt om andra länders mattraditioner. Må det så gälla något så enkelt som bröd med pålägg. Du kan till och med låta nationerna utmana varandra. Den 18 juni möts till exempel Portugal och Österrike. Laga en macka från vardera land och låt familjen/polarna/dig själv utse en värdig vinnare.

ANNONS

Själv är jag en sucker för alla mackor som innehåller smält ost. Oavsett varifrån de kommer ifrån. Och huvudregeln är att ju mer fyllning eller pålägg, desto godare blir mackan. Ett gott bröd är förstås också en bra början.

Så låt mästerskapet börja i köket. En smarrig macka till fotbollen sitter som en skruvad frispark i krysset.

Recept:

Welsh Rarebit

För 4 portioner

20 minuter

För första gången är Wales kvalificerade till Fotbolls-EM. Här representerad av denna smått underliga, men mysigt goda macka.

3 msk smör

3 msk vetemjöl

33 cl mörk öl (ej kall)

225 g riven stark ost (helst Cheddar)

2 tsk Worcestershiresås

2 tsk senapspulver

nymalen svartpeppar

2 äggulor

4 skivor vitt bröd

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och fräs under omrörning. Tillsätt lite öl i taget under vispning. Häll i ost och rör om medan den smälter. Tillsätt Worcestershiresås, senapspulver och peppar, blanda väl. Låt svalna något och vispa sedan i äggulorna. Rosta brödet under tiden.

Bred ostsåsen på brödskivorna och grilla mackorna i under grillelementet i ugnen på 250 grader tills de får lite färg.

ANNONS

5 msk smör

3 msk vetemjöl

5 dl mjölk

salt

nymalen svartpeppar

riven muskotnöt

100 g riven ost, t ex Gruyère eller Grevé

4 skivor vitt bröd

4 tsk dijonsenap

4 skivor kokt skinka

4 ägg

persilja eller färsk körvel

Smält tre matskedar smör på medelvärme i en kastrull. Vispa i mjölet och fräs några minuter under omrörning. Vispa sedan i mjölk, låt sjuda i fem minuter, vispa då och då. Tillsätt salt, peppar, muskot och ungefär två tredjedelar av osten. Låt osten smälta och ta bort från plattan.

Rosta brödet. Stek ägg i resten av smöret. Salta och peppar.

Bred lite sås på brödskivorna, bred senap på skinkskivorna och placera ovanpå. Strö sedan över resten av osten och häll på återstående sås. Grilla mackorna under grillelementet i ugnen i 250 grader i någon minut tills ytan får fin färg. Toppa med nystekta ägg. Garnera med persilja eller körvel.

Bosna

För 4 portioner

15 minuter

Österrikisk korv med bröd.

Det där med curry gör halva grejen.

4-8 bratwurstkorvar, beroende på storlek

4 stora korvbröd eller liknande

1/2 gul lök, i ringar

ANNONS

1 msk curry

3 msk dijonsenap

ketchup

Grilla eller stek korvarna tills de fått fin yta och är genomstekta. Värm korvbröden. Lägg i lökringar och strö över curryn. Bred ketchup och senap på andra brödhalvan. Avsluta med korvarna och kläm ihop så gått det går.

Francesinha

För 4 portioner

45 minuter

Traditionell macka från norra Portugal, modell extra allt. Kan serveras med eller utan stekt ägg. Recepten är många och skiljer sig väldigt.

Sås:

1 gul lök, finhackad

olivolja

1 dl konjak eller portvin

2 msk tomatpuré

45 cl ljus öl

1 msk kycklingfond

hot sauce eller chiliflakes

salt

nymalen svartpeppar

1 lagerblad

1 msk Maizena

cirka 1/2 citron

Macka:

2 korvar, t ex linguiça eller grillkorv

8 skivor salami eller chorizo

4 skivor rökt skinka

4 skivor rostbiff eller annat tillagat kött

4 skivor vitt bröd alt, ciabatta eller liknande

8 skivor ost

Börja med såsen. Mjukfräs lök i olivolja i en kastrull. Tillsätt konjak eller portvin och låt koka in. Tillsätt sedan tomatpuré och låt den karamelliseras lite. Häll i öl och fond. Smaksätt med hot sauce, salt, peppar och lagerblad. Låt sjuda i 10-15 minuter. Mixa med stavmixer. Rör ut Maizena i lite kallt vatten och låt koka tills såsen blir lagom tjock. Smaka av med citronsaft och eventuellt lite salt.

ANNONS

Grilla under tiden korvarna så att de får fin färg. Dela dem på längden.

Fördela de grillade korvarna, den skivade korven, skinka och rostbiff på brödet. Toppa med ost. Lägg upp på djupa tallrikar. Häll över den varma såsen så att osten nästan smälter. Du kan också toppa hela härligheten med ett stekt ägg om så önskas.

ANNONS