Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fläskfilé med mörk apelsinsås

I det franska köket finns en exklusiv rätt med anka serverad med apelsinsås. Vi härmar det franska receptet - men håller oss till fläskfilé.

För 4 personer, 45 minuter

600 g fläskfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 gul lök

1 morot

1 msk tomatpuré

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 dl fylligt rödvin

salt och peppar

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1 msk soja

1 stor apelsin

2 msk strösocker

1 1/2 dl vatten

Att äta till:

stekt potatis

blandade blad

1 apelsin

persilja

Gör så här:

1. Tvätta apelsinen till såsen noga. Skär loss det yttersta skiktet av skalet med vass kniv. Strimla skalbitarna fint. Koka upp fem deciliter vatten och strösocker. Sjud skalstrimlorna fem minuter.

2. Fräs hackad morot och lök med smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och späd med 1,5 deciliter vatten, fond och rödvin. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och sjud i fem minuter. Sila såsen och rör i skalstrimlorna och soja. Smaka av med salt och peppar.

3. Putsa och skär köttet i åtta skivor och banka ut dem lätt. Salta, peppra och stek i lika delar smör och rapsolja. Lägg upp och garnera med blandade blad, persilja, sås och apelsinklyftor. Servera med potatis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.