Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fläskfilé i gryta.

Fläskfilé i gryta

Fläskfilé som grytkött låter respektlöst, men supergott tillsammans med äpplen och katrinplommon på nordfranskt vis.

Fläskfilé med katrinplommon och äpple

För 4 personer, 35 minuter

600 g fläskfilé

2+1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 morötter

3 gula lökar

3 äpplen

100 g katrinplommon

1 vitlöksklyfta

5 timjankvistar

2 lagerblad

1 1/2 msk konc. kalvfond

2 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

2 dl vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

blandade blad

Gör så här:

1. Skala och skär morötter, gul lök och äpplen i bitar och klyftor. Dela plommonen på mitten.

2. Putsa och skär köttet i två centimeter tjocka skivor. Stek hastigt i en matsked smör, bara så det får färg. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek grönsakerna någon minut.

3. Fräs två matskedar smör och mjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde och sänk värmen så det bara sjuder. Lägg i grönsakerna från pannan samt plommon, äpplen, finhackad vitlök, timjan och lagerblad samt slå i kalvfond. Sjud i tio minuter. Lägg i köttet i och sjud ytterligare i tio minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.