Fläskfilé med katrinplommon och äpple
För 4 personer, 35 minuter
600 g fläskfilé
2+1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 morötter
3 gula lökar
3 äpplen
100 g katrinplommon
1 vitlöksklyfta
5 timjankvistar
2 lagerblad
1 1/2 msk konc. kalvfond
2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
2 dl vatten
salt och vitpeppar
Att äta till:
kokt potatis
blandade blad
Gör så här:
1. Skala och skär morötter, gul lök och äpplen i bitar och klyftor. Dela plommonen på mitten.
2. Putsa och skär köttet i två centimeter tjocka skivor. Stek hastigt i en matsked smör, bara så det får färg. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek grönsakerna någon minut.
3. Fräs två matskedar smör och mjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde och sänk värmen så det bara sjuder. Lägg i grönsakerna från pannan samt plommon, äpplen, finhackad vitlök, timjan och lagerblad samt slå i kalvfond. Sjud i tio minuter. Lägg i köttet i och sjud ytterligare i tio minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.