Fixa julbordet på några timmar

ANNONS
|

Lisa Lemke, som bland annat skriver i GP:s Två dagar, har en huvudregel för alla dem som ska sno ihop ett julbord på några få timmar. Satsa på färre, men riktigt goda, maträtter.

– Man måste förenkla och minska ner lite. Och det är inget tvång att allas behov ska tillgodoses. Om någon i släkten prompt vill ha grisfötter och långkål så kan de ju ta med sig det. Knytistanken passar så fantastiskt bra till julbordet, säger Lisa Lemke som gärna ser att familj och vänner samlas i köket på julafton för att hjälpas åt med matlagningen.

– Känn inte att det måste vara perfekt när gästerna kommer. Någon får steka köttbullar, andra hacka lök. Och så dricker man glögg och umgås.

ANNONS

Lisa Lemkes tio tips för en god jul:

1. Köttbullar

– Köp gärna färdiga köttbullar, men välj de hemmagjorda över manuell disk. Undvik de friterade köttbullarna i färdigförpackning. På julafton kan man göra ett kryddsmör med kryddpeppar, lite malda nejlikor och mald kanel. Stek sedan köttbullarna i smöret på julafton.

2. Lax

– Köp gravad eller rökt lax. Välj en sorts lax och skippa de andra. Satsa istället på en rolig topping, till exempel hackat ägg som man blandar med hackad gräslök.

3. Sill

– Jag skulle göra min egen sillinläggning på redan färdig löksill eller så kallad 5-minuterssill. Gör lagen efter 1-2-3-metoden. Recept finns i kokböcker. När man gör snabbsill ska man inte snåla med smaksättningen. Sillen blir dessutom godare ju längre tid den får stå. Annars kan man göra en god senapssill, det går snabbt. Vispa ihop dijonsenap, en grov senap, vinäger, socker och olja i en tunn stråle. Sen rör du i pepparrot, strimlad rödlök och sillen skuren i bitar. Ta i med pepparroten, det ska vara så att det visslar i näsan.

4. Skinka

– Har man bråttom är det ingen idé att tillaga en egen skinka. Lägg kärlek i köpet istället, välj en ekologisk eller närproducerad skinka som är färdigkokt. Griljera skinkan och blanda gärna ner lite whiskey, julkryddor, torkad dragon eller honung som smaksättning i griljeringen.

ANNONS

5. Janssons frestelse

– Att förbereda en Jansson dagen innan är ett bra sätt att vinna tid. Förkoka potatisen och löken i mjölken och grädden den 23:e, så att potatisen nästa är helt mjuk. Häll potatisen och löken i en form men ta inte riktigt med all vätska (potatisen suger inte åt sig så mycket mer). Vänd ner ansjovisen och lite ansjovisspad och toppa med ströbröd och hyvlat smör, glöm inte kryddorna. Gratinera i ugnen tills den fått fin färg, cirka en kvart. Den här Jansson är lite krämigare än den vanliga och är jättelätt att göra.

6. Lunch och middag

– De flesta äter julbordet mitt på dagen, det är så stressigt när allt ska synka. Det är mycket bättre att dela upp julbordet. Att man tar en kall julbordslunch med sillen och laxen först och så tar man det varma på kvällen.

7. Köp "hemmagjorda" produkter

– Det finns mycket bra färdiggrejer att köpa om man letar lite extra. På saluhallar och i välsorterade mataffärer med manuell disk kan man hitta allt från hemgjord rödkål och köttbullar till inlagd sill och janssons.

8. Dessert.

– I ärlighetens namn är man inte så hungrig efter ett julbord. En god stilton, en god fikonmarmelad och kanske ett litet glas portvin räcker långt. På konditori kan man även köpa färdigbakade mandelmusslor, fyll dem sedan med uppvispad grädde blandat med lite crème fraîche och lite sylt på toppen.

ANNONS

9. Julgodis

– Chokladdoppade grejer går fort och är gott. Doppa nötter, frukt eller popcorn i choklad. Man kan även smaksätta chokladen med exempelvis kardemumma eller kanel. Gjut i formar eller släng ut allt på ett bakplåtspapper och så bryter man bitarna när det stelnat.

10. Lussekatter

– Köp färdiga lussekatter och värm upp dem i ugn innan servering. Köp också pepparkakor, med egen kristyr kan man göra dem vackra och extra goda.

Yrke: Matkreatör och matstylist.

Bor: I Falkenberg.

Ålder: 30 år.

Firar jul: I en bil på väg till många middagar för att hinna att träffa så mycket släkt och vänner som möjligt. Men förhoppningsvis blir det ändring på det till nästa år, då vi flyttar till ett hus som rymmer hela tjocka släkten.

Till det enkla, snabba men goda julbordet med sill, lax, sillsallad, skinka, köttbullar, prinskorv, janssons, dopp i grytan, rödkål, brysselkål och andra färdiglagade godsaker, ost och marmelad och slutligen fyllda mandelmusslor behöver du köpa följande:

Lax – gravad eller rökt

Ägg (till laxen och griljeringen. Blir det över kan du koka och dela på dem och toppa med lite crème fraiche, hackad rödlök och nymalen svartpeppar. Räkor om du vill lyxa till det och hinner.)

Gräslök

Löksill

Dijonsenap

Grov och söt senap (använd samma till skinkan!)

Rödlök

Vitvinsvinäger

Rapsolja

Socker

Pepparrot

Färdiginlagd sill – köp gärna i fiskdisken

Köttbullar – köp dem över manuell disk

Smör

Julkryddor till kryddsmöret

Prinskorv

En god färdigkokt skinka, gärna ekologisk eller närproducerad

Skinkspad till dopp i grytan

Ströbröd

Smaksättning till griljering, ex honung, whiskey eller torkad dragon

Potatis

Gul lök

Grädde

Mjölk

Ansjovis

Färdigköpt sillsallad, rödkål och eventuellt annan tillagad kål – köp över manuell disk

Brysselkål

Gott bröd och ost

Mögelost och en god fikonmarmelad

Mandelmusslor

Crème fraiche

God sylt, till exempel hjortronsylt

Mörk choklad

Frukt, nötter och eventuellt popcorn till godisverkstaden

ANNONS