Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fixa julbordet på några timmar

Matkreatören Lisa Lemke bjuder på mattips och en inköpslista som ger en god och stressfri jul.

Lisa Lemke, som bland annat skriver i GP:s Två dagar, har en huvudregel för alla dem som ska sno ihop ett julbord på några få timmar. Satsa på färre, men riktigt goda, maträtter.

– Man måste förenkla och minska ner lite. Och det är inget tvång att allas behov ska tillgodoses. Om någon i släkten prompt vill ha grisfötter och långkål så kan de ju ta med sig det. Knytistanken passar så fantastiskt bra till julbordet, säger Lisa Lemke som gärna ser att familj och vänner samlas i köket på julafton för att hjälpas åt med matlagningen.

– Känn inte att det måste vara perfekt när gästerna kommer. Någon får steka köttbullar, andra hacka lök. Och så dricker man glögg och umgås.

Lisa Lemkes tio tips för en god jul:

1. Köttbullar

– Köp gärna färdiga köttbullar, men välj de hemmagjorda över manuell disk. Undvik de friterade köttbullarna i färdigförpackning. På julafton kan man göra ett kryddsmör med kryddpeppar, lite malda nejlikor och mald kanel. Stek sedan köttbullarna i smöret på julafton.

2. Lax

– Köp gravad eller rökt lax. Välj en sorts lax och skippa de andra. Satsa istället på en rolig topping, till exempel hackat ägg som man blandar med hackad gräslök.

3. Sill

– Jag skulle göra min egen sillinläggning på redan färdig löksill eller så kallad 5-minuterssill. Gör lagen efter 1-2-3-metoden. Recept finns i kokböcker. När man gör snabbsill ska man inte snåla med smaksättningen. Sillen blir dessutom godare ju längre tid den får stå. Annars kan man göra en god senapssill, det går snabbt. Vispa ihop dijonsenap, en grov senap, vinäger, socker och olja i en tunn stråle. Sen rör du i pepparrot, strimlad rödlök och sillen skuren i bitar.  Ta i med pepparroten, det ska vara så att det visslar i näsan.

4. Skinka

– Har man bråttom är det ingen idé att tillaga en egen skinka. Lägg kärlek i köpet istället, välj en ekologisk eller närproducerad skinka som är färdigkokt. Griljera skinkan och blanda gärna ner lite whiskey, julkryddor, torkad dragon eller honung som smaksättning i griljeringen.

5. Janssons frestelse

– Att förbereda en Jansson dagen innan är ett bra sätt att vinna tid. Förkoka potatisen och löken i mjölken och grädden den 23:e, så att potatisen nästa är helt mjuk. Häll potatisen och löken i en form men ta inte riktigt med all vätska (potatisen suger inte åt sig så mycket mer). Vänd ner ansjovisen och lite ansjovisspad och toppa med ströbröd och hyvlat smör, glöm inte kryddorna. Gratinera i ugnen tills den fått fin färg, cirka en kvart. Den här Jansson är lite krämigare än den vanliga och är jättelätt att göra.

6. Lunch och middag

– De flesta äter julbordet mitt på dagen, det är så stressigt när allt ska synka. Det är mycket bättre att dela upp julbordet. Att man tar en kall julbordslunch med sillen och laxen först och så tar man det varma på kvällen.

7. Köp "hemmagjorda" produkter

– Det finns mycket bra färdiggrejer att köpa om man letar lite extra. På saluhallar och i välsorterade mataffärer med manuell disk kan man hitta allt från hemgjord rödkål och köttbullar till inlagd sill och janssons.

8. Dessert.

– I ärlighetens namn är man inte så hungrig efter ett julbord. En god stilton, en god fikonmarmelad och kanske ett litet glas portvin räcker långt. På konditori kan man även köpa färdigbakade mandelmusslor, fyll dem sedan med uppvispad grädde blandat med lite crème fraîche och lite sylt på toppen.

9. Julgodis

– Chokladdoppade grejer går fort och är gott. Doppa nötter, frukt eller popcorn i choklad. Man kan även smaksätta chokladen med exempelvis kardemumma eller kanel. Gjut i formar eller släng ut allt på ett bakplåtspapper och så bryter man bitarna när det stelnat.

10. Lussekatter

– Köp färdiga lussekatter och värm upp dem i ugn innan servering. Köp också pepparkakor, med egen kristyr kan man göra dem vackra och extra goda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.