Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiskgratäng med citron

Fiskgratäng med spritsad duchessepotatis och en god sås är en riktig klassiker.

För 4 personer, 1 timme

Till duchessen:

900 g mjölig potatis

2 äggulor

50 g smör

salt och vitpeppar

Till såsen:

2 dl vatten

2 dl torrt vitt vin

1 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

3 msk riven herrgårdsost

salt och vitpeppar

1 dl vispad grädde

Fisk och tillbehör:

700 g rödspättsfiléer utan skinn

1 msk hackad gul lök

1 msk smör

6 dl vatten

1 tsk stött vitpeppar

1 tsk salt

1 tsk vitvinsvinäger

1 fiskbuljongtärning

citroner och dill

Gör så här:

1. Koka och mosa potatisen. Rör i äggulor, smör, salt och peppar. Spritsa moset längs kanten i ugnsfasta portionsformar eller en stor.

2. Koka upp vatten, vin, grädde och fiskbuljong i en kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud i fem minuter. Tillsätt riven ost, salt, peppar, vispad grädde och riven citron.

3. Rulla ihop och sjud fisken två minuter under lock i vatten smaksatt med smörfräst hackad gul lök, vitpepparkorn, salt, vinäger och en fiskbuljongtärning. Ta upp fisken med hålslev och lägg intill det spritsade moset. Fördela såsen och gratinera allt i ugnen på 225 grader i fem minuter. Garnera med citron och dill.