Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fisk med gott samvete

Färsk fisk är överlägset godast. Min fisksoppa är fylld med lax i rara kuber och blåmusslor som gör sitt för att sätta finfin smak på fonden.

Fisk är gott. Speciellt färsk fisk. Och har man dessutom fiskat firren själv, vad kan smaka godare?

Om man pratar insjöfisk är gäddan riktigt bra just nu. En fisk som är starkt förknippad med svårtämjd smak. Ni vet, den där dyiga bittra eftersmaken som inte alls är särskilt charmerande. Men på vintern när vattnet är kallt försvinner mycket av den smaken.

Ett enkelt sätt är att laga gäddan i ugnen och fylla magen med färska örter och smör. Vräk på med örter. Ingen idé att snåla där. Hacka ner både dill, persilja och gräslök. Eller gör klassikern gäddqueneller. Fluffiga fiskfrikadeller på gädda med smörig och krämig sås. Vuxenmat med fransk touche där filéer av gädda blandas med ägg och grädde som tar fram det bästa ur gäddans smakspektra.

Strömming förknippar jag med barndomen då fisk inte alltid uppskattades. Det var det där med alla benen. Annat är det nu. De bekommer mig inte alls längre när jag hugger in på nystekt frasig strömmingsflundra. Strömming är både god och nyttig. Man kan göra så mycket gott av strömming. Som att marinera den och sätta en spansk karaktär med chili och vitlök på den silverglänsande fisken. Steka den frasig i olivolja och servera med mustigt saffransris och aioli. Det är en rätt att gilla skarpt.

Ett par gånger i veckan försöker jag laga fisk till familjen.

Lax, skaldjur och strömming är favoriter som är lätta att variera. En mustig fisksoppa med musslor värmer gott. Börja med att först koka musslorna klara med vin och vitlök. Musselfonden åker sedan ner i soppan som ger god smak.

En annan favorit är torsk – ­gudomligt gott om man törs säga det. Fisk är enormt omdiskuterat. Men det är inte så krångligt att göra medvetna val. Just nu är det säsong för skrei, norsk torsk av bästa kvalitet som fiskas hållbart och som både är miljö- och kravcertifierad.

Mys till det med torsk och handvispad majonnäs. Det är riktigt god vintermat.

PS Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se DS