Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trifle med rabarber.

Fira mammorna med en festmåltid

Mors dag är en fin dag. Fira mamma med en brakmiddag. Det är hon värd.

När den eminente skådespelaren JK Simmons fick en Oscar förra året för sin insats i den fantastiska filmen Whiplash höll han tidernas bästa tacktal. Han sa bara: "Ring din mamma. Om du har tur nog att ha en förälder eller två i livet på den här planeten - ring. Sms:a inte. Mejla inte. Ring. Säg att du älskar dem, tacka dem och lyssna så länge de orkar prata med dig."

Jag tycker det är något av det finaste jag hört, och i det storslagna sammanhanget sen … Vi är helt enkelt för dåliga på att uppskatta vad våra föräldrar har gjort för oss. Och inte minst våra mammor. Är man själv mamma borde man ju inse vilket tungt lass hon har dragit. Mammor borde få medalj varje dag.

Och just därför ska du bjuda henne på middag på mors dag. Som tack och bevis på att du bryr dig om henne.

Jag har satt ihop ett förslag på några rätter som skulle kunna passa. Men det finaste du kan göra är förstås att tänka ut vad din mamma egentligen gillar. Vet du vilken hennes älsklingsrätt är? Tänk efter och laga den så gott du förmår. Hur många gånger har inte hon lagat din favoriträtt?

I det här fallet är det verkligen ansträngningen som räknas. Inte hur perfekt maten blir. Mammor fattar sånt. Mammor uppskattar uppskattning.
Sätt henne på piedestal för en dag. Hon får inte hjälpa till. Absolut inte diska. Hon ska bara sitta där och ta emot din gudinnebehandling och förhoppningsvis njuta av att bli serverad god mat som någon annan har lagat.

Jag satsar på en lite lättare vårbetonad meny som passar både i säsong och min mammas smak. Men det viktigaste är som sagt var inte vad som ligger på tallriken. Det viktigaste är att visa att du bryr dig.
Om inte annat - ring mamma.

 

Sparristartletter med chorizo och manchego
För 6 portioner, 20 minuter
Läcker liten förrätt som åtminstone min mamma skulle gilla.

1 rulle smördeg
2 tsk mjölk
2 chorizokorvar, tunt skivade
cirka 150 g Boursin eller annan färskost
75 g färskriven manchego-ost
nymalen svartpeppar
1 knippa grön sparris
färsk oregano

Dela smördegen i sex bitar och placera på bakplåtspappersklädd plåt. Markera kanter med en knivsudd ungefär en centimeter och skåra sedan mitten. Pensla kanterna med mjölk. Grädda i 225 grader i 10 minuter.
Stek chorizon under tiden i torr stekpanna tills den får lite färg. Låt rinna av på hushållspapper. Bryt av ändarna på sparrisen och skär resten i tre delar. Stek i samma stekpanna i en minut.
Platta till smördegsrutorna och bred på färskost på varje. Fördela chorizon och sparrisen ovanpå. Strö över manchego, oregano och peppra ordentligt.

Helstekt baconlindad kyckling
För 4 portioner, 90 minuter

1 hel kyckling, helst majskyckling
salt
nymalen svartpeppar
1 paket bacon, 140 g
2 citroner
3-4 kvistar dragon
2 lökar, i kvartar
4 späda morötter, i bitar
500 g färskpotatis eller delikatesspotatis, delade
8 vitlöksklyftor
1 dl svarta och gröna oliver
4 msk vatten eller vitt vin

Torka av kycklingen och salta och peppra. Täck den med baconskivor som överlappar varandra. Placera i en ugnsfast form.
Dela en citron på hälften och stoppa halva inuti kycklingen tillsammans med några kvistar dragon. Hacka resten av citronerna grovt.
Fördela citron, lök, morötter, potatis, vitlök och oliver runt kycklingen. Tillsätt vatten eller vin. Smaksätt med mer dragon samt salt och peppar. Stek i ugnen i 30 minuter på 200 grader. Täck bröstet med folie och stek i ytterligare 50-60 minuter eller tills saften är färglös när du sticker hål i den tjockaste delen eller tills innertemperaturen är 72 grader.
Placera kycklingen och grönsakerna på ett serveringsfat, häll över all vätska från formen och täck löst med folie i 10 minuter före serveringen.

Rabarbertrifle med vaniljkräm
För 4 portioner, 1 timme

Rabarber:
400 g rabarber, skurna i bitar
1 1/2-2 dl råsocker (beroende på smak)
1 apelsin, saften
2 skivor sockerkaka, helst dagsgammal
3 dl vispgrädde
1/2 dl havregryn
50 g flagad mandel

Vaniljkräm:
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 tsk riven ingefära
6 äggulor
4 msk vetemjöl
4 msk smör
1 liten nypa salt

Lägg rabarbern i en ugnsfast form och strö över råsocker (mängden beror på hur syrligt du gillar). Pressa över apelsinen. Täck med folie och baka i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills rabarbern mjuknat. Låt svalna.
Gör vaniljkrämen under tiden. Koka upp mjölk med lite av sockret (då bränns inte mjölken) och de urskrapade fröna från vaniljstången, samt ingefära (kan uteslutas). Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mjölet. Häll blandningen i mjölken medan du fortsätter vispa. Värm försiktigt under ständig vispning tills krämen tjocknat. Rör ned smöret och tillsätt en nypa salt.
Fördela rabarbern i fyra glas. Bryt över sockerkakan och tryck ned den lite i rabarbern. Häll över vaniljkräm. Vispa grädden och rosta havregryn och mandel i torr panna. Toppa vaniljkräm, vispgrädde och strö över havregryn och mandel.

Att dricka till
Les Lauzeraies Tavel (2724), 109 kronor.
Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932), 49 kronor.