Fira fettisdagen med att baka semlor

ANNONS
|

Semlan har en lång historia, från den så kallade hetväggen till dagens semmelwraps. Hetväggen var en bulle fylld med mandelmassa som kryddades med kummin och ofta serverades i en skål med varm mjölk. Den är känd sedan 1700-talet och åts bland de mer välbärgade. Det sägs att kung Adolf Fredrik dog av att ha ätit alltför många hetväggar på fettisdagen den 12 februari 1771.

Det som är säkert är att semlan, som vi känner igen den i dag, började bli vanlig under 1900-talets början. Namnet kommer från tyskans "semel" och latinets "simila", som betyder fint vetemjöl. Vitt mjöl och socker var ovanligt i bondesamhället, liksom att äta vispad grädde. Därför blev inte semlan vanlig förrän efter andra världskriget, då ransoneringen av mjöl, smör, socker och grädde var slut.

ANNONS

Semlan skulle ätas på fettisdagen, som inledde en längre fasteperiod med katolskt ursprung. I dag går det att köpa semlor från jul till påsk. Även utseendet har förändrats, det går till exempel att köpa semlor i form av wraps. Perfekt för den moderna människan som fortfarande vill hålla på traditionerna.

Recept:

Semmelwrap

Muffinssemlor

Semlor

Glutenfria semlor

Semmellängd med choklad

Semmeltårta

ANNONS