Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fin fågel att variera

Bjud på härligt god kyckling till helgen. Maria Zihammou helsteker, friterar – eller kryddar med Marocko.

Det är inte många år sedan man fick leta i frysdisken efter kyckling. Färsk kyckling var svår om inte omöjlig att få tag på om man nu inte gick till en saluhall. I dag är kyckling inte längre enbart söndagsmat. Klassikern helstekt kyckling med gräddsås och hasselbackspotatis är en rätt att sakna.

I dag äter vi i stället mycket mer kyckling och på många olika sätt. Som filé, lår och klubba på kyckling. Kycklingfilé kan många gånger bli både torrt och tråkigt om man inte steker rätt. Här är det bra att vara snabb. Inte steka filén för länge, då blir den i stället en riktigt beige rätt som inte smakar speciellt mycket.

Hel kyckling eller kycklinglår är en helt annan sak. Saftigt och gott. Om man bemödar sig med att stycka kycklingen i mindre bitar kan även en kycklinggryta gå undan att göra.

Kyckling är en mild råvara och väldigt tacksam att variera. Man kan helt enkelt göra mycket med den. Krydda upp den och tillsätta torkad frukt. Då får den fint sällskap. Som i min pappas allra godaste marockanska kycklinggryta. Kycklingen smaksätts med saffran, chili och får puttra med lök, vitlök och söta goda russin. Föreställ dig den goda doften som sprider sig i köket.

Helstekt kyckling är också riktigt gott och passar min matfilosofi alldeles perfekt. Det är både roligt och enkelt att laga mat i ugn. Kycklingen blir bäst om man sänker värmen. Jag brukar steka på 150 grader och låta den stå inne lite längre tid. Det vinner kycklingen på. Blir både saftigare och godare. Fylld med katrinplommon, timjan och äpplen får den lånta fjädrar från Mårten Gås. En skvätt rödvin i såsen och ugnsstekt palsternacka till smakar ljuvligt.

Det är klart att något riktigt knap­rigt också får vara med. Friterad kyckling på kycklinglår. Enklast förstås om man har en fritös. Men en rejäl kastrull funkar också.