Febril aktivitet i Nobelköket

ANNONS
|

Bas för planeringen av Nobelmenyn är källarmästaren Patrik Högberg.

–Det absolut svåraste är logistiken, att köra ut maten, hålla den varm och servera den samtidigt. Men vi har allt modernare ugnar och lär oss mer för varje år, säger Patrik Högberg.

En av de 45 kockar som jobbar vid olika köksöar högst upp i Stadshuset är Patrik Rydström. Det är första gången han är med och nu hackar han och en kollega 7,5 kg bladpersilja för glatta livet.

Expanderande universum

Kompositionen av förrätt och varmrätt står kocken Malin Söderström för, medan konditorn Magnus Johansson designat desserten. Menyn spikades i slutet av augusti, medan vinlistan, med champagne, rödvin och dessertvin, blev klar i oktober.

ANNONS

Sista ordet har Nobelstiftelsen som äger kalaset.

–De provsmakar menyn 4–5 gånger. Det händer varje år att de vill ändra på något eller vill ha ett nytt förslag, säger Patrik Högberg.

I år får drottning Silvia och kronprinsessan Victoria chansen att diskutera exploderande supernovor med årets fysikpristagare. De belönas för upptäckten att vårt universum utvidgar sig i allt snabbare takt. Drottningen har fysikpristagaren Saul Perlmutter på sin högra sida, medan Victoria flankeras av Perlmutters kollegor Adam Riess och Brian Schmidt.

Mardrömmen: Strömavbrott

Vad fruktar arrangörerna mest?

–Att det ska bli strömavbrott i hela huset. Men vi har reservkraft och har kallat in elektriker, hisskötare och andra. Vi lagar också 200 extra portioner mat, om en vagn skulle välta, säger Patrik Högberg.

Han avslöjar att det varje är något som går snett.

–Men det är inget som gästen märker. Vi har ett uttryck: Det som inte syns i tv har inte hänt, säger han.

Arbetet med Nobelmiddagen i Stockholms stadshus sysselsätter en stab på runt 500 personer.

De ska laga en trerättersmeny och servera 1300 gäster i Blå hallen. De 60 borden är dukade med cirka 7000 delar porslin, runt 5000 glas och cirka 10000 bestick.

I personalstyrkan, som leds av källarmästare Patrik Högberg på Stadshuskällaren, ingår:

  1. Sju hovmästare
  2. 45 kockar och kallskänkor
  3. 240 servitörer och servitriser.
  4. 30 diskare
ANNONS