Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Favoriter på nytt vis - testa en grön burgare!

Låt smakrika grönsaker mixas till en matig biff. Grilla, stek i panna eller baka i ugn. Ät med bröd eller i salladsblad. Toppa med hemgjord majonnäs och lite färska örter. Återupptäck favoriten hamburgare i helt grön tappning.

Det finns något riktigt härligt med mat som äts med händerna tycker jag. Det var så det såg ut från allra första början, och det är så det fortfarande ser ut på många platser och i många sammanhang världen över. Att äta med händerna känns passionerat, fint och förhöjer inte sällan matupplevelsen.
Allra enklast är det självklart när det handlar om mat som är som gjord för att ätas utan bestick, som burgare och sliders (som ”miniburgare” brukar kallas). Och när det dessutom är ­burgare gjorda på näringsrika råvaror med massor av smak och färg, ja då kan det ju inte bli annat än succé.
Det finns inga egentliga regler för hur en burgare ska se ut, sånt gillar jag. Någon form av biff mellan två bröd (eller ­salladsblad), sedan kan fantasin flöda fritt. Som vanligt vill jag tipsa om att testa sig fram bland nya kombinationer och ­smaker. Våga göra en burgare av oväntade råvaror.
Välj ut en eller kanske båda av dagens ”biffar”, duka upp med tillbehör som du känner för och låt var och en ­kombinera sina favoriter.
Jag serverar gärna små sliders av marinerad tofu, rullade i sesamfrön och noriflingor som ger en asiatisk touch, med lyxig kantarelltopping. Kanske som förrätt, som mingelmat eller som del av en burgarbuffé.
En annan favorit är den rejäla och smakrika sötpotatis- och quinoaburgaren med broccoli komponerad på ­”klassiskt ­burgarvis”, med ­skivad tomat och sallad – gärna toppad med het chilimajonnäs. Till ­denna passar min ­variant på coleslaw väldigt fint, ett av de allra bästa burgartillbehören!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.