Fantasi sätter ny sprätt på julens rester

ANNONS
|

Soppor och omeletter är utmärkta sätt att ta hand om julrester, tipsar Emma Höök, kock och krögare vid Talldungens gårdshotell i skånska Brösarp. Julskinkan, som är salt och rimmad, passar fint i en omelett, gärna med lite lagrad ost om det finns kvar från julbordet.

–Tänk på att skinkan bara ska värmas, inte få stekyta, för då blir den lätt torr, säger hon.

Det gröna pyntet runt skinkan, grönkålen, blir en god soppa, gärna med skinkspadet som bas och en skvätt vitt vin.

Viktigt att tänka på under julen är att inte ställa fram för mycket mat som sedan står framme i flera timmar och riskerar att bli dålig. Känsliga matvaror, såsom sillsallad, ska absolut inte åka många turer ut och in i kylskåpet. Tar du hand om maten så håller den för nya påhitt: Brysselkålen piffas till genom att du klyftar den och fräser i smör med vitlök. Smaksätt med asiatisk fisksås. Den överblivna kokta potatisen får nytt liv i en gubbesallad där du hackar i julbordets överblivna matjessill, lök, kokt ägg och dill. Slå över brynt smör.

ANNONS

–Jättegott, lovar Emma Höök.

Fakta: Så får du maten att hålla längre

Sänk värmen i kylskåpet till högst fem grader. Maten kan hålla dubbelt så länge om man sänker kylskåpstemperaturen från åtta till fem grader. Hälften av de tillfrågade i en svensk konsumentundersökning hade för varmt i kylskåpet.

Ställ inte fram all mat på bordet samtidigt, utan mindre mängder. Då riskerar den inte att förfaras.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm (TT)

Fakta: Recept som ger ny piff på julmaten

Grönkålssoppa :

Hackad grönkål.

En bas av frästa finskurna grönsaker: morot, gul lök, stjälkselleri och vitlök.

Skinkspad och/eller kycklingbuljong.

Vitt vin.

Koka upp och mixa sedan soppan slät. Tillsätt eventuellt grädde för en krämigare konsistens. Toppa med strimlad julskinka och lite fin olivolja.

Uppfriskande restsallad:

Valnötter.

Päron.

Rå stjälkselleri.

Rotselleri.

Stark ost, exempelvis cheddar.

Rosta valnötterna, skär stjälksellerin och päronen i fina stavar. Har du rotselleri så skär i stavar och använd rå, eller rosta den i ugnen. Blanda om och hyvla över stark ost. Toppa med dressing av olivolja, pressad citron, salt och peppar.

Recept: Emma Höök, Talldungens gårdshotell. (TT)

ANNONS