Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Förgyll maten med tahini

Tuffa till maten med tahini. Den smakrika sesampastan kan förgylla det mesta. Ett kulinariskt kulturarv väl värt att ta till sig.

Kanske har du bara haft ögonen på den där oansenliga beigea burken på hyllan i butiken och undrat vad det är fråga om. Eller slagit till och köpt en burk för att göra din egen hummus och sedan har den bara blivit stående.

Oavsett vilket är det dags att lyfta tahini till de höjder den faktiskt förtjänar. Precis som med olivolja har den dyrkats runt Medelhavet, i Mellanöstern och Nordafrika i århundraden och är en stor del av regionens gastronomiska traditioner.

Det handlar alltså om den trögflytande pastan som tillverkas av krossade sesamfrön. Smaken och konsistensen påverkas av huruvida fröna är skalade och/eller rostade innan de krossas. De ljusare varianterna brukar vara lite mildare. Konsistensen kan variera mellan alltifrån riktigt tjock och fast till slät och rinnig. Ibland får man röra om ordentligt för att få den att blandas över huvud taget.

All tahini har dock en angenäm, intensivt nötig och lite jordig smak som ibland kan gå åt det bittra hållet. Men också en förmåga att skapa djup och balans, framför allt i kombination med citron och salt.

Som en ren bonus är tahini rena vitaminboosten när det handlar om nyttiga fettsyror, protein och viktiga mineraler. Även om den är väldigt kaloririk är det som sagt nyttiga fetter, och det krävs inga stora mängder för att åstadkomma den där suveräna sesamrostade smaken.

Bred den på mackan, rör ut den till en salladsdressing, smeta den på rostade grönsaker, blanda till en dipp, ha ned den i kaksmeten – ja, du kan till och med ringla den över glass. När du väl har lärt dig hantera den tröga sesampastan inser du hur användbar den faktiskt är.

Utan tahini har vi till exempel vare sig hummus eller baba ganoush. Två delikatesser vi lärt oss att älska på senare år. Nu är det hög tid att låta tahinin ta över tronen.

Låt tahini ge smak till torsken. Kalasgod rätt där tahinisåsen blir pricken över i.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Torsk med tahini och tomat

Till 4 portioner, 1 timme

Suveränt goda smaker, där tahinisåsen verkligen blir pricken över i. Receptet är en tolkning av den brittiske kocken Yottam Ottolenghis rätt, en kökshjälte som verkligen dyrkar sin tahini.

• 4 msk tahini

• salt

• cirka 600 g torskrygg eller liknande

• 1/2 dl olivolja

• 2 jalapeñofrukter, urkärnade och skurna i stora bitar

• 3–4 vitlöksklyftor, tunt skivade

• 2 tsk kummin + lite extra

• 1 tsk rökt paprikapulver

• 2 msk tomatpuré

• 1 burk hela tomater, à 400 g

• 1 burk cocktailtomater, à 400 g

• 1 tsk socker

• färsk koriander

• 1 msk citronsaft

• 1/2 dl vatten

Salta fisken lätt och ställ åt sidan så länge.

Hetta upp oljan i en stekgryta. Tillsätt jalapeño och fräs under omrörning i någon minut. Tillsätt vitlök, kummin, rökt paprikapulver och tomatpuré och fräs tills vitlöken börjar dofta. Häll ned burktomater, socker och lite salt. Krossa de stora tomaterna lätt med baksidan av en slev. Låt puttra i cirka 15–20 minuter tills såsen börjar tjockna lite.

Lägg i fisken och låt sjuda i 10 minuter under lock.

Rör under tiden ut tahini med citronsaft, vatten och lite salt.

Lyft försiktigt upp fisken och lägg upp på tallrikar. Låt såsen koka ihop lite på hög värme om det behövs. Smaka av med salt.

Fördela såsen över fisken och ringla över tahinisåsen. Strö över lite extra kummin och garnera med massor av koriander.

Fyll en pita med grönt och chilihet halloumi och ringla över en krämig tahinidressing för det där lilla extra.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Het halloumipita med tahinidressing

Till 4 portioner, 20 minuter

Snabb och enkel vardagsmiddag med enkla medel. En krämig tahinidressing gör hela skillnaden.

• 2 msk tahini

• 1–2 paket halloumi

• 1–2 tsk chiliflakes

• 4 msk olivolja + lite extra

• 1/2 citron

• salt

• 4 pitabröd

• salladsblad

• 1/2 dl svarta urkärnade oliver

• 1 liten rödlök, finskuren

• 2 mogna tomater, skivade

Låt halloumin rinna av. Skär den i skivor, vänd dem i chiliflakes och stek ganska hårt i lite olivolja. Värm under tiden pitabröden lätt i ugnen.

Rör ihop tahini, citronsaft och lite salt. Tillsätt 4 matskedar olja, lite i taget under omrörning. Späd med lite vatten om du tycker konsistensen blir för tjock.

Fyll pitabröden med salladsblad, halloumi, oliver, lök och tomat. Häll generöst med tahinidressing över fyllningen och servera genast. Ladda med extra servetter.

Gör en sats veganska chokladcookies med tahini och förvara i frysen, perfekt när du får oväntat besök av veganska gäster.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Veganska chokladcookies med tahini

Till 12 stycken, 30 minuter

Tahini funkar även i söta rätter. De här små busenkla godingarna är utmärkta att förvara i frysen i händelse av att man får besök av gäster som är veganer. De behöver inte ens gräddas!

• 3 msk tahini

• 1/2 dl kakao

• 5 msk kokosolja

• 4 msk lönnsirap eller agavesirap

• 1 tsk vaniljsocker

• 1/2 tsk kanel

• 1 nypa flingsalt + extra

• 2 1/2 dl havregryn

• sesamfrön

Mät upp tahini, kakao, kokosolja, sirap, vaniljsocker, kanel och en nypa salt i en mikrotålig bunke. Kör i mikron på full effekt i 20 sekunder. Rör om så att allt blandas ordentligt utan att det blir riktigt varmt. Blanda ned havregrynen och rör om till en ganska tjock smet.

Klicka upp allt i bullformar (går enklast om de redan står i en muffinsplåt). Strö över extra flingsalt och sesamfrön. Ställ in hela rasket i frysen i 20 minuter.

Förvara kakorna i frysen eller kylen tills det är dags att äta dem.

Att dricka till

Orballo Albariño (2696), 109 kronor.

Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), 69 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.