Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Enklare vardagsmat med lax

Lax är lätt. Lätt att laga och att gilla. Den okrångliga fisken med sin vackra färg passar till snabba och enkla vardagsrätter.

Många drar sig för att laga fisk, att det är krångligt, svårt och besvärligt. Men det behöver just inte vara mycket krångligare än att sätta på spisen. Särskilt inte när det handlar om lax.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Laxens fasta och lite feta konsistens gör att den tål tuffare behandling än andra mer känsliga fisksorter. Den går inte sönder lika lätt och passar både att steka, koka, ugnsbaka, grava och grilla. Ja, och som alla sushivänner väl känner till går den dessutom utmärkt att äta rå, så länge man vet vad man sätter i sig.

Det enda som man egentligen behöver tänka på är att inte tillaga den för länge. Då blir den torr och tråkig och smakar mest damm. En stektermometer är ett säkert kort om man känner sig osäker. Låt fisken komma upp till cirka 50–56 graders innertemperatur, beroende på hur pass rå du vill att den ska vara i mitten.

LÄS MER: Zazzi sotar en lax och fixar fantasifull fyllning

Själv brukar jag bara peta lite på den med jämna mellanrum för att kontrollera när den börjar skivla sig, då anser jag den vara klar.

Ett bra tips är också att ta ut filéer ur kylen en stund i förväg och låta dem bli rumstempererade innan du ska steka dem. Torka sedan av filéerna med hushållspapper, så undviker du stänk när du lägger dem i pannan, plus att det blir bättre stekyta och den håller ihop bättre. Sedan kan man med fördel låta den steka klart i ugnen. Ju lägre temperatur, desto saftigare blir den. Kom också ihåg att fisken kommer att eftersteka lite när man tar ut den.

Våra vardagar blir helt enkelt lite enklare med lax. Det är ett ypperligt sätt för både stora och små att se till att få i sig fisk emellanåt. Testa något av mina lättlagade recept. Kanske hittar du familjens nya favorit – och blir glad som en lax!

Lax med krämig tomatsås och spenat. Lika lättlagat som gott.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Laxfilé med krämig tomatsås

Till 4 portioner, 30 minuter

Väldigt enkelt och väldigt, väldigt gott.

• 4 laxfiléer, à cirka 150 g

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• olivolja

• 3 msk smör

• 3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna

• cirka 300 g körsbärs­tomater, halverade

• 175 g babyspenat

• 2 dl vispgrädde

• 1 dl färskriven parmesan

• 1 kruka färsk basilika

Till servering:

• citronklyftor

• ris eller pasta

Torka av laxen med hushållspapper och krydda med flingsalt och peppar.

Hetta upp en skvätt olja i en stor stekpanna. Stek laxen på medelvärme i cirka två minuter per sida tills den får fin yta. Lägg över på en tallrik.

Sänk värmen och smält smöret. Tillsätt vitlöken och fräs försiktigt tills den börjar dofta, men akta så den inte bränns. Tillsätt tomater, salt och peppar. Låt puttra tills tomaterna börjar gå sönder och lägg sedan i spenat, några nävar i taget. Låt den mjukna en aning och tillsätt grädde, parmesan och rivna basilikablad (spara lite till dekor). Låt sjuda tills såsen kokat ihop lite.

Lägg tillbaka laxen i såsen och låt den sakta puttra med tills den bli genomvarm och börjar skivla sig när du petar på den.

Garnera med basilikablad och servera med citronklyftor, ris eller pasta.

Sätt indiskt stuk på laxen med hjälp av färdigköpt kryddpasta.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Indisk lax med spenatraita

Till 4 portioner, 30 minuter

I de flesta butiker går det numera att hitta färdig indisk kryddpasta på burk. Ett ypperligt sätt att fuska. Ta den sort du hittar och låt den ge smak till vardagslaxen.

• 500 g laxfilé

• cirka 1/2 burk tikka ­masala-pasta eller liknande

• 3 dl grekisk yoghurt

• 75 g babyspenat

• 2 tsk spiskummin, gärna hel

• salt

• 1 liten rödlök, fin­skuren

• 1 lime

• färsk koriander

• ris till servering

Hetta upp grillelementet i ugnen till 225 grader.

Rör ut kryddpastan med en deciliter yoghurt. Bred ut blandningen på laxens båda sidor så att det täcker överallt.

Häll upp spenaten i ett durkslag och slå över ­kokande vatten så att den precis mjuknar lite grand. Spola med kallt vatten, krama ur all vätska, hacka grovt och klappa torrt med kökshandduk.

Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta, hela frön stöts gärna i mortel. Blanda ned spis­kummin i resten av yoghurten tillsammans med spenaten. Smaka av med en nypa salt.

Häll upp löken i en skål och pressa över limesaft från en halv frukt.

Lägg över laxen på en bakplåtspappersklädd plåt och grilla i tre–fyra minuter per sida, beroende på hur rosa du vill ha fisken.

Garnera med rödlöken och korianderblad. Servera med spenatraitan, limesaften från den andra halvan och kokt ris.

Citrongravad lax med ägg, avokado och brynt citronsmör. Perfekt att sätta fram mitt på bordet och låta var och en förse sig.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Citrongravad lax med ägg, avokado och brynt smör

Till 4 portioner, 15 minuter + 1 dygns gravning

Festlig rätt med minimal ansträngning. Ställ fram hela fatet och låt var och en ta för sig.

Gravlax:

• cirka 300 g laxfilé (som helst legat i frysen ett dygn)

• 2 msk salt

• 2 msk socker

• skalet från 1 citron

Tillbehör:

• 2 mogna avokado­frukter

• 3 ägg

• flagad parmesan

• 1 ask smörgåskrasse

Brynt citronsmör:

• 40 g smör

• 1 citron

• 1 msk olivolja

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

Gnid in laxen med salt, socker och rivet citronskal. Packa in plastfolie och låt ligga i kylen i ett dygn.

Skär laxen i stora kuber. Dela avokadofrukterna i klyftor. Koka äggen, skala och dela i halvor. Arrangera lax, avokado och ägghalvor på ett stort fat. Flaga parmesan över alltsammans.

Bryn smöret tills det börjar dofta nötaktigt och får lite färg. Riv ned skalet från citronen och pressa i saften. Tillsätt olivolja, flingsalt och peppar. Skeda citronsmöret över fatet. Klipp över massor av krasse och servera.

Att dricka till

Bergh Grüner Veltliner Organic (74234), 99 kronor.

Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (1990), 39 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.