Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Enkel tomatsalsa och hemgjord nutella

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och ger recept på tomatsalsa och nutella.

Hej Alexandra!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag undrar om du kan tipsa om vad man gör av viltkött?

Jag har jägare som fyller frysen ständig i familjen men är dålig på att märka upp bitarna.

Vill inte slänga men det ligger bara där.

Hälsningar Åsa

Hej Åsa!

Nej du får verkligen inte slänga det fina köttet. Ett lika självklart som enkelt tips jag brukar ge är att göra färs på bitarna. Då gör det verkligen ingenting om det är från olika djur eller att man inte riktigt vet vilken styckes-detalj man har att jobba med. Du kan ju vara lite uppmärksam om köttbiten ser väldigt fin ut, kan vara lite synd att mala ned rådjursfilén. Sedan är det viktigt att ta reda på om det är vildsvin bland köttet då rekommenderar livsmedelsverket att den genomsteks (tillagas till 70 grader).

På viltfärs är det väldigt gott att göra köttbullar, järpar och när grillsäsongen kommer igång burgare på köttet. Har man ingen vildsvin i tycker jag att det skall vara rosa inuti. Viltkött har ofta en mild, vild smak som gärna får komma fram, därför kryddar jag oftast enkelt med salt och peppar. Eftersom viltkött är magert kött väljer många att servera gräddsås till. Det är väldigt gott men även såser och smaksättare med trevlig syra passar bra, citrus, olivolja och rosmarin eller en god tomatsalsa på cocktailtomater med lök och balsamvinäger.

Vanliga hemmamaskiner för att göra färs brukar funka okej, låt gärna köttet vara iskallt när du jobbar med det och skär bort senor och hinnor för att hindra att det blir stop i maskinen. Tänk på att ha rena redskap vid hanteringen. Eftersom köttet varit fryst en gång så bör du inte frysa igen om du inte tillagar det. Passa på att göra en stor laddning köttbullar eller järpar. Styckfrys dem först på brickor och lägg dem sedan i behållare så fastnar de inte lika lätt i varandra. Här kommer recept på en enkel tomatsalsa som är god till. Hoppas detta inspirerar!

Tomatsalsa

• ett 20 tal babytomater eller cocktailtomater

• 2-3 salladslökar

• 2 tsk balsamvinäger

• 1 msk olivolja

• salt o peppar

Skär tomater i små bitar, skiva salladslöken tunt.

Rör ihop med övriga ingredienser och smaka av med salt o peppar.

Hej Alexandra!

Jag har hört att man kan göra egen nutella så jag slipper tillsatserna. Så jag frågar dig, du brukar ha koll på det mesta.

Tack på förhand

Signatur ”chokladfantast”

Hej din gottegris!

Det är klart att man kan göra sin egen nutella. Det är dessutom inte särskilt svårt. Men en ordentlig energibomb, och nackdelen är att har man väl tagit en sked ...

Man kan ofta hitta ekologiska hasselnötter i storpack till ett förmånligare pris på nätet än de mindre paketen i mataffärerna. Använd även choklad av bra kvalité, allt detta förädlar slutprodukten och ... råvaror, råvaror, råvaror är som alltid hemligheten. Här kommer receptet:

Nutella

• 500 g hasselnötter

• 250 g mjölkchoklad eller mörk choklad (lite mer vuxen smak)

• söta ev med honung om du önskar den sötare

• 1 nypa salt

• Sätt ugnen på 220 grader.

Häll ut nötterna på en plåt och rosta i 12-15 minuter, skaka om lite då och då. De skall inte brännas. Tag ut och låt svalna 5 minuter under tiden smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Ställ åt sidan att svalna något.

Lägg nötterna i en handduk och gnugga så att skalet lossnar, all skal kommer inte att lossna men det gör inget.

Lägg nötterna i en matberedare med knivtillsats, kör tills det blivit ett krämigt smör, vid behov använd en slickepott och putta ned från kanterna. Häll i den smälta chokladen och saltet, mixa snabbt och smaka av. Vill du ha den sötare, mixa i lite honung.

Lägg i en burk och förvara i kylskåp 3-4 veckor. Den blir hård då men tag ut den och den blir mjukare i rumstemperatur. Vill du förvara den i rumstemperatur ät upp den inom 10 dagar.

Tänk på att inte dubbeldippa skeden om du mumsar från burken.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.