Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dukat för asiatisk picknick

MATPROFILEN DEL 1: Här presenterar Göteborgskrögare sig själva och varsitt mattema. Först ut är Karin Andersson, som ger receptförslag på picknickmat. Smarta, välkomponerade och smakrika smårätter, och gärna något lyxigt som överraskar. Det är Karin Anderssons recept för en lyckad picknickkorg.

I Horred i Marks kommun bor Karin Andersson med familj och djur. Hon möter upp med sonen i bärsele och hund när vi kör in på den gräsbelagda parkeringen. Röda små stugor, en grönskande trädgård och ett påbörjat utomhuskök under en pergola bildar en avslappnad oas.
Karin Andersson har varit en del av Sveriges kockelit i många år. Efter restaurangutbildning i Göteborg och positioner som köksansvarig och kökschef på flera restauranger i stan har hon bland annat varit finalist i Årets kock, startat och drivit restaurang i Brasilien och arbetat som tv-kock och programledare.
I dag är Karin kökschef på restaurang Toso på Götaplatsen i Göteborg, men för tillfället mammaledig med sonen Linus.
Den meriterande Göteborgstjejen har även hunnit med vad hon själv beskriver som en praktikperiod i matmeckat New York. Under tre månader jobbade hon på 12 restauranger för att hämta inspiration och lära sig mer.
Det var då hon hittade kärleken till det asiatiska köket, något som funnits med sedan dess och i dag kännetecknar den mat Karin lagar mest.
– New York lagar de asiatisk mat i amerikansk stil, det blir en skön mix. I det asiatiska köket lagas ofta många smårätter, som smakar väldigt mycket. Det händer någonting när man äter – därför tycker jag att det asiatiska är så roligt!
När vi hälsar på har Karin förberett picknick. Men inte den traditionella, med klassikern ostmackor i korgen. Det här är picknick på nytt vis, utan tvekan signerad toppkocken Karin Andersson, det vill säga asiatiskt och skandinaviskt i en spännande kombo. Men, det skall tilläggas att ostmackor ändå förekommer även hos Karin.
– Jag är verkligen en macktjej, och äter gärna ostmackor på picknick. Men då tar jag med mig bröd, smör och en hel ost och brer mackorna på plats. Det blir så mycket godare. Och så tycker jag om när man lyxar till det. Det är kul att inte bara tänka praktiskt, det ska vara kul och gott också!
Vilken mat är den bästa picknickmaten?
– Mat som är god både varm och kall. Och rätter som passar tillsammans, men är goda även var för sig. Köttbullar är typiskt bra picknickmat, de är lätta att äta med bara en gaffel. Och de är smidiga eftersom man kan göra dem till en komplett måltid säger Karin och pekar på köttbullarna med quinoa, smaksatta med rödcurry och ingefära, på filten framför.
Vad har inspirerat dig till dagens picknick?
– Framför allt idén om att laga enkla rätter som blir kompletta måltider i sig, med smak av Asien eftersom jag tycker det är så kul.
Välkomponerade smårätter fulla av smak ställs fram. De nämnda köttbullarna som serveras med rostad sötpotatis, en syrlig grönsaksceviche som blir ett fräscht tillbehör lika väl som en egen rätt. Och så koriandermarinerad melon som en söt avslutning.
– Men melonen kan också ätas tillsammans med resten av maten, det är lite det som är tanken med en sådan här picknick.
Vad är sommarmat för dig?
– Enkel mat. På sommaren vill ingen gå in och ställa sig i köket mitt på dagen för att laga mat, så saker får gärna vara förberedda. Jag har ofta burkar med rostade rotsaker, grönsaker, bönor och kanske quinoa färdiga. Då går det snabbt att slänga ihop kalla sallader, som jag tycker är bra sommarmat. Och så har jag gärna olika vinägretter till för att ge extra mycket smak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.