Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns socker där du minst anar det

Sill, fiskbuljong och vitkålsallad. Det är några matvaror som kan innehålla stora doser socker. Även livsmedel som uppfattas som nyttiga kan vara hårt sötade, visar vår granskning.

Så här års är det många som funderar på sina matvanor och försöker starta ett nytt – eller i alla fall något sundare – liv. Tiotusentals svenskar deltar, som vi tidigare rapporterat, i ett Facebook-initiativ om att undvika onödigt socker i 100 dagar.

Det sistnämnda är lättare sagt än gjort. Många vet att smaksatt yoghurt och vissa sorters flingor innehåller mycket socker, de hälsomedvetna är vaksamma när det gäller bröd och juice. Men vid en runda i ett par mataffärer hittade vi massor av andra exempel.

• Kvarg är populärt bland många som vill komma i form. Den smaksatta kan innehålla upp till 14 procent socker.

• Knorrs fiskbuljongtärningar består till 9,5 procent av socker.

• Drycken Bonaqua står bredvid mineralvattnet i butiken, men den är sötad med 2,3 procent fruktsocker.

• Abbas mästarmatjes har socker som näst största ingrediens. Den deklarerade halten är 18 procent.

Coleslaw, vitkålssallad med dressing, är ingen hälsokost. Men att Rydbergs coleslaw har 11 procent socker var ändå lite oväntat. En fyra hektos bytta innehåller motsvarande 14 sockerbitar.

Chips och dip är inte heller något man köper för att det är nyttigt. Men visste du att Estrellas dipmix med löksmak är hälften socker?

En hel del charkvaror är sötade. Tillverkarna brukar säga att det rundar av den salta smaken. Pärsons cognacsmedvurst och hushållsmedvurst innehåller båda 4,3 procent socker, medan Lindbergs gräddpastej har 5,1 procent. Även bacon kan vara sötad, Garants tärnade variant är uppiffad med en halv procent druvsocker.

Smörgåskaviar görs med en rejäl dos socker: Kalles original 12 procent, Klädesholmens 16 procent.

Fruktmüsli kan vara en riktig sockerbomb. Den torkade frukten är söt i sig och sedan tillkommer socker från andra källor. Icas egen sort ligger på 29 procent, flera andra märken på 20-25 procent. Vissa barnflingor är värre, särskilt de med chokladsmak – där kan halten vara upp till 33 procent.

Storbagerierna har dragit ner något på sockret de senaste åren men fortfarande gäller det att läsa noga på paketen om man vill ha ett nyttigt matbröd. Fazer Rågmust innehåller 11 procent socker, lika mycket som en Skogaholmslimpa.

Senap och ketchup är sockerfällor. Heinz vanliga ketchup har 22,8 procent socker, den ekologiska 2 procentenheter mer. Slotts starka senap har 35 procent och det är inte rekord. Västerviks starka senap innehåller hela 47 procent.

Till sist tål det att påminnas om att drickyoghurt kan vara sötare än Coca-cola. Många populära sorter har runt 12 procent socker, vanlig Coca-cola har 10,6 procent.

För den som vill dra ner på sockret kan nyckelhålsmärket vara en hjälp. För många varor signalerar det en relativt låg sockerhalt – bröd max 5 procent, flingor och müsli max 13 procent. Fruktyoghurt får inte längre nyckelhålsmärkas eftersom den har för mycket socker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.