Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det doftar jul om Marcus favoriter

Han är 41 år och har en färsk memoarbok i bagaget. Vi träffar en stolt Marcus Samuelsson som gärna summerar julen i dofter.

– Feel best, välj din väg och jobba hårt, säger Marcus Samuelsson.

Marcus verkar aldrig stå stilla. Han jobbar stenhårt i en värld i ständig förändring – krogvärlden. Han tar ett bett på frukostmackan med ägg och kaviar och berättar om ett av sina senaste projekt. Memoarboken Oui Chef! som tagit fem år att skriva.

– Det är en ärlig bok med många djupdykningar från mitt liv, säger Marcus.

Allt började i Etiopien där hans biologiska mamma tar honom och systern Fantaye till sjukhuset i Addis Abeba för vård. Mamman dör där i tuberkulos och Marcus hamnar som treåring med sin syster hos adoptivföräldrar i Sävedalen. Och det är där i mormor Helgas kök som lusten till matlagningen tänds. I Helgas kök lagas det mat på riktigt – av säsongens råvaror. Det saftas, syltas och läggs in. Och till jul är det kalkon som skall stå på bordet.

– Jag kommer ihåg när jag var kanske 15-16 år och för första gången lagade kalkonen helt själv. Jag var så himla stolt över att jag lyckats med det, minns han.

Det blixtrar bokstavligen i hans ögon när han talar om uppväxtens passion till mat. Han beskriver dofterna i mormor Helgas kök när sillen började läggas in i november. Han berättar också om hur han gärna skapar julstämning med glögg. Jul har så mycket med dofter att göra. Det är en varm doft säger Marcus Samuelsson.

Kalkonbröstet framför mig på bordet är saftigt från rimningen. Bitar av knaprig sötpotatis och glaserad brysselkål samsas med tranbär och gräddig sås. Allt i skön harmoni. I USA är kalkonen vid Thanksgiving starten på ”holiday seasons”.

– Men jag älskar verkligen sill. Fet hård sill med svenska tydliga smaker. Helst inlagd i klarlag med pepparrot, säger Marcus.

Innan Marcus går vidare ger han några tips för den som inte hunnit laga all julmat.

– Köp en riktigt bra matjessill och toppa med brynt smör och löskokt ägg. Det tar inte lång tid att göra. Man kan inte göra alla grejer, men fokusera på några favoriter och göra dem bra. Annars är det bättre och gå ut och äta, tycker Marcus Samuelsson.

FAKTA: Marcus Samuelsson

Gör: Driver flera restauranger i USA och Sverige. Har formgett porslin, lagat mat för president Barack Obama med mera. Hans multinationella bolag har över 700 anställda.

Ålder: 41 år.

Familj: Hustrun Maya Haile.

Bor: I Harlem, New York.

Aktuell: Med boken Oui Chef (Bonniers).

Om att lyckas med sin dröm: Välj din väg. Jobba hårt och välj rätt personer att samarbeta med.

En ledig dag: Kopplar jag av med att spela fotboll, måla, skriva och läsa. Men det brukar ofta landa i maten på något sätt också.

www.marcussamuelsson.com

Vinn Marcus bok

Skicka in några rader om ditt bästa matminne, så väljer Två Dagars redaktion ut de fem bidrag vi blir mest inspirerade av. Maila till [email protected] senast den 28 ­december och märk mejlet ”Marcus”.

Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se