Dags att sätta linsen i fokus

Linser är bra mat. Mättande, nyttigt och billigt. Som gjort för årstidens mustiga smaker.

ANNONS
|

I tider när vi alla bör göra vårt bästa för att minska på köttkonsumtionen är det sannerligen läge att kasta eventuella gamla fördomar om linser all världens väg. För de kan vara otroligt goda, bara de tillagas på rätt sätt och med en rejäl dos kryddor och kärlek.

Det är mat som fogligt låter sig böjas i alla möjliga smakriktningar, må det

så vara indiskt currydoftande eller fylligt franskt. Är du ovan resenär i linsernas förlovade värld kan det vara klokt att göra sig bekant med de olika sorterna.

• Röda linser blir lätt mosiga och de ska bli det, man kan nästan betrakta dem som en sorts mumsig redning. De behöver inte blötläggas och är allmänt enkla att handskas med. Passar utmärkt i grytor och soppor, kan även tillredas som typ köttfärssås i lasagne och liknande.

ANNONS

• Gröna linser är fastare i konsistensen och kräver lite längre tillagning. Lägger man dem i blöt en timme i förväg går de fortare att koka och de blir också större. Blanda dem med fördel i sallader, grytor och gratänger. De är lika goda när de kallnat.

• Puylinser är för mig linsernas regenter. De har en nötaktig härlig smak, djup mörkbrun färg och tillika den enorma fördelen att de inte kokar sönder utan håller spänsten. De är perfekta som tillbehör (koka gärna med buljong, vin och lite grönsaker) eller i grytor och soppor, men går även att dryga ut en sallad med.

• Belugalinser har fått sitt namn eftersom de påminner till utseendet om svart kaviar, varav en sort heter just beluga. De är med andra ord små, runda och svarta. De håller också formen väl och passar därför bra i sallader och liknande.

Linser får gärna tas av en stund innan de är riktigt klara och låta svalna i kokvätskan. Då håller de ihop bättre. Koka dem gärna i buljong i stället för bara vatten. Mest smak vinner.

Daal är en indisk linsgryta med massor av smak. Den här har fått tillskott av butternutpumpa och görs på röda linser.
Daal är en indisk linsgryta med massor av smak. Den här har fått tillskott av butternutpumpa och görs på röda linser. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Daal med röda linser och butternutpumpa

Till 4 portioner, 45 minuter

Indisk linsgryta med djupa, härliga smaker. Hoppa över äggen för en helt vegetarisk variant.

ANNONS

• 500 g röda linser

• 1/2 butternutpumpa (ca 600 g)

• 2 gula lökar, finhackade

• olivolja

• 3 vitlöksklyftor, finhackade

• 5 cm färsk ingefära, finhackad

• 1–2 chilifrukter, finskurna

• 1 msk spiskumminfrön

• 1 msk bruna senapsfrön

• 1 msk curry

• 2 tsk gurkmeja

• 1 l grönsaksbuljong

• 1 burk kokosmjölk, à 400 g

• 1 lime

• salt

• nymalen svartpeppar

• 2 ägg

• 1 påse babyspenat, ca 70 g

• ca 1/2 dl naturell yoghurt

• 1/2 dl rostad lök

• färsk koriander

Att äta till:

• bröd, typ poppadam eller naan

Skala och kärna ur pumpan, skär i tärningar, cirka 2 centimeter.

Mjukfräs löken i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, ingefära och chili mot slutet. Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa med tills det börjar dofta.

Häll i linser, pumpabitar, buljong och kokosmjölk. Låt sjuda i cirka 30 minuter eller tills det börjar tjockna. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Koka äggen under tiden 3–5 minuter. Skala och dela dem på mitten.

Fördela linsgrytan i skålar. Lägg en ägghalva i varje och vänd ned en näve spenat. Ringla över lite yoghurt, strö över rostad lök och garnera med koriander. Servera gärna med poppadam-bröd eller liknande.

ANNONS
Gröna linser med ugnsrostade grönsaker och sidfläsk blir en perfekt allt-i-ett-rätt.
Gröna linser med ugnsrostade grönsaker och sidfläsk blir en perfekt allt-i-ett-rätt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Linser med sidfläsk och rostade grönsaker

Till 4 portioner, 45 minuter

Läcker kombination och en kanonbra enkel vardagsmiddag.

• 400 g bruna eller gröna linser

• 2 gula lökar

• 2 rödlökar

• 3 paprikor, gärna i olika färger

• olivolja

• 1 msk grovhackad färsk timjan, alt. 1 tsk torkad

• 1 msk grovhackad färsk rosmarin, alt. 1 tsk torkad

• chiliflakes

• 100 g rökt sidfläsk

• 6 vitlöksklyftor

• 1 msk balsamvinäger

• salt

• nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala löken och skär i båtar. Kärna ur paprikan och skär på samma sätt. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja, strö över örter och chiliflakes och blanda. Rosta i ugnen i 15 minuter.

Strimla sidfläsket. Skala vitlöksklyftorna. Ta ut formen och tillsätt fläsk och hela vitlöksklyftor. Rosta i ytterligare 15 minuter.

Under tiden: Skölj linserna och koka i dubbelt så mycket vatten eller buljong i cirka 20 minuter (beroende på sort) tills de är mjuka, men inte mosiga. Låt rinna av.

Ta ut formen ur ugnen. Plocka ur vitlöksklyftorna och mosa med balsamvinäger och 1 matsked olivolja i en kopp. Rör ned blandningen i linserna. Smaksätt med salt och peppar, blanda med grönsakerna och servera.

Tabouleh är en omtyckt sallad från Mellanöstern som i vanliga fall görs med bulgur, här har jag använt de suveränt goda puylinserna i stället.
Tabouleh är en omtyckt sallad från Mellanöstern som i vanliga fall görs med bulgur, här har jag använt de suveränt goda puylinserna i stället. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tabbouleh på linser

Till 4 portioner,  45 minuter

ANNONS

Här har jag bytt ut bulgur mot de goda puylinserna som finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

• 3 dl puylinser

• 1 tärning grönsaksbuljong

• 1 morot, i bitar

• 1 stjälk selleri, bitar

• 2 lagerblad

• 1 skvätt vitt vin

• 1 stor knippa bladpersilja

• 1 stor knippa/2 krukor mynta

• fin olivolja

• 1 rödlök, finskuren

• 1 chili, finskuren

• 6 körsbärstomater, delade

• 1 citron

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 1 dl oliver

Att äta till:

• stekt halloumi eller smulad fetaost

Skölj linserna. Koka dem i buljong med morot, selleri, lagerblad och lite vin (kan tas bort) tills de mjuknat, cirka 20–30 minuter. Låt eventuell vätska rinna av och låt svalna lite grand.

Finhacka örterna (spara lite till dekoration) och vänd ned i linserna med olivolja, rödlök, chili och tomater. Pressa över citronsaft och smaka av med flingsalt och peppar. Strö över oliver och garnera med extra örter.

Servera som tillbehör till kött eller fisk, eller som enklare lunchrätt. Stekt halloumi eller smulad feta är också gott att blanda i.

Att dricka till

Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot (5470), 119 kronor.

Alkoholfritt: Cognato Red (19006), 79 kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS