Det finns ett litet hål i väggen i San Francisco som heter Swan Oyster Depot. Det har inte mer än arton sittplatser och kön ringlar sig låååång utanför. Jag har stått i den. Det var värt väntan.
Där serveras nämligen en av de godaste clam chowders som någonsin skapats. Den andra tror jag minsann att jag åt på Tony’s i lilla Cedar Creek i Florida. Sedan dess har jag längtat, saknat och trånat efter en riktig vällagad amerikansk chowder.
Så vad består då detta lilla kulinariska underverk av? Tja, egentligen är det inte så himla märkvärdigt. Det är en krämig och ganska tjock soppa. Oftast, men inte alltid, laddad med musslor (det vill säga clams) eller andra skaldjur, sidfläsk och mättande potatis. Ibland har den ett litet Tabascosting, ibland inte. Somliga gånger serveras den ur en skål av bröd, andra i en minimal liten soppskål. Men effekten är i de bästa fall alltid densamma: en ljuvlig, trösterik trygghetskänsla.
Och det är precis vad jag vill ha så här års när kylan biter i kinderna och förkylningsbacillerna hugger en i hälsenorna.
LÄS MER:Värm dig med soppa och matchande dryck
Problemet är bara att de rätta ingredienserna inte direkt står och stampar på hyllorna i svenska matbutiker i iver över att få trösta nationen. I USA, där var och varannan delstat har sin egen chowdervariant, kan man däremot till exempel köpa ”clam juice” på flaska. Här får vi nöja oss med det vi hittar.
Principen är dock hyfsat enkel. Leta efter skaldjurssmak i alla former du kan tänka dig (såvitt du inte gör en vegetarisk, då får det bli en riktigt god grönsaksbuljong). Fräs lite grönt, red med mjöl och späd med valfri vätska (ofta mjölk och/eller grädde) och koka potatis i det hela. Tillsätt sedan musslor, räkor, rökt fisk, majs … vadhelst gommen suktar efter. Smaka av efter eget sinne och unna dig en stund av kulinarisk själavård.
Förhoppningsvis hittar du din egen alldeles speciella favoritchowder. Och blir lite varmare, starkare och snällare på kuppen.
Clam Chowder
Till 4 portioner, 45 minuter
En krämig clam chowder anpassad till svenska ingredienser.
• 500 g färska eller tinade kokta musslor
• cirka 200 g musslor på burk med spad
• 140 g bacon, tärnat eller strimlat
• 1 gul lök, finhackad
• 1 morot, skalad och tärnad
• 2 selleristjälkar, finskurna
• 1 msk hackad timjan el 1 tsk torkad
• olivolja
• 3 msk vetemjöl
• 7 1/2 dl skaldjursfond (vatten + fond från flaska)
• 3 potatisar, skalade och tärnade
• 1/2 dl sherry
• 3 dl grädde
• Worcestershiresauce
• Tabasco
• salt
• nymalen svartpeppar
• 4 små runda surdegsbröd
Tvätta färska musslor. Häll av och spara spadet från burkmusslorna.
Fräs bacon i en stekgryta tills det börjar få färg. Lägg hälften åt sidan och låt rinna av på hushållspapper.
Mjukfräs lök, morot, selleri och timjan i baconfettet med lite olivolja. Pudra över mjölet, häll i musselspad och lite skaldjursfond i taget under omrörning. Koka upp och låt puttra i cirka 5 minuter tills det tjocknat lite. Späd med vatten vid behov.
Tillsätt potatis, sjud i 12–15 minuter eller tills den mjuknat.
Sjud färska musslor i lite vatten med sherry under lock i ett par minuter tills de öppnats. Kasta de stängda. Sila kokvätskan och häll ned musslorna (tinade musslor behöver inte förkokas), grädde och burkmusslor i soppkastrullen. Smaka av med Worcestershiresauce, Tabasco, salt och peppar och lite extra sherry om du vill, låt sjuda i några minuter.
Skär av lock på runda bröd och gröp ur innanmätet. Fyll bröden (eller skålar) med soppa, strö över det sparade baconet och extra timjan.
Skaldjurs-chowder med rökt lax
Till 4 portioner, 30 minuter
En lite enklare variant, där man kan fuska med fryst skaldjursmix.
• 400 g skaldjursmix eller valfria färska skaldjur
• cirka 300 g varmrökt lax
• 1 gul lök, finhackad
• 1 morot, skalad och tärnad
• olivolja
• 2 msk vetemjöl
• 5 dl fiskbuljong
• 2–3 potatisar, skalade och tärnade
• 3 dl mjölk
• 1 dl vispgrädde
• 1 nypa cayennepeppar
• salt
• nymalen svartpeppar
• 1 liten knippa persilja, hackad
Att äta till:
• bröd
Tina skaldjursmix och skala eventuellt färska skaldjur. Bryt laxen i bitar.
Mjukfräs lök och morot i olivolja utan att det tar färg. Pudra över mjölet och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt fiskbuljong och potatis och låt sjuda under lock i cirka 12–15 minuter eller tills potatisen är klar. Tillsätt mjölk och grädde, smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Låt det koka ihop i några minuter
Häll i skaldjur och lax. Låt det hela bli ordentligt varmt, strö över persilja och servera med bröd.
Majs-chowder med gräslökskrutonger
Till 4 portioner, 30 minuter
En vegetarisk (dock ej vegansk) värmande variant.
• 2 burkar konserverad majs, à 340 g
• 1 gul lök, finhackad
• 2 stjälkar selleri, finskurna
• 1 msk hackad timjan eller 1 tsk torkad
• olivolja
• 2 msk vetemjöl
• 3 dl mjölk
• 5 dl lant- eller grönsaksbuljong
• 2 potatisar, skalade och tärnade
• 3 salladslökar, finskurna
• 1 tsk paprikapulver, gärna rökt
• flingsalt
• nymalen svartpeppar
• cirka 25 g smör, rumsvarmt
• 1 vitlöksklyfta, riven
• 1 dl finskuren gräslök
• 2 skivor surdegsbröd
Låt majsen rinna av.
Mjukfräs lök, selleri och timjan i olja utan att det tar färg. Strö över mjöl och låt fräsa med någon minut. Tillsätt mjölk, buljong och potatis. Låt koka i cirka 10–12 minuter tills potatisen mjuknat. Rör om då och då så att det inte bränns.
Rör ned majs och salladslök. Låt koka upp igen och smaka av med paprikapulver, salt och peppar.
Blanda smör, vitlök, gräslök och lite flingsalt. Bred på brödet, skär i tärningar och stek gyllene. Strö över soppan och servera.
Att dricka till
Palo Cortado (8233), 249 kronor.
Alkoholfritt: Backyard Brew Apple Cart Dry Hopped Cider (11955), 13:90 kronor.