Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chokladtårta de lux med chokladtryffelsås

Drottninglik chokladkaka med stinn och mäktig chokladsmak. Servera med syrliga bär eller frukter som bryter av mot den mustiga chokladen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

8–10 bitar

ca 1 TIMMA

Kakan

200 g kvalitetschoklad, 65–70 procent

150 g smör, rumsvarmt

2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker

4 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

Chokladtryffelsås (se recept och steg-för-steg nedan till vänster)

Till servering

3 dl vispgrädde

50 g mörk choklad, 65–70 procent

2 dl hallon eller björnbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22, centimeter i diameter. Grovhacka chokladen och smält den över vattenbad. Rör med en gaffel tills chokladen smält. Vispa samman smör med socker ljust och lätt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockersmeten. Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner mjölet i äggulesmeten och rör ner den smälta avsvalnade chokladen. Vänd till sist ner vitorna. Häll ner smeten i formen och baka av mitt i ugnen i cirka 25–30 minuter. Kakan skall inte vara helt genomgräddad. Låt den svalna.

Grovhacka chokladen till tryffelsåsen. Värm grädden och dra av från spisen. Rör ner chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt sirap, smör och salt och blanda noga till en slät sås. Låt såsen stå en stund för att tjockna.

Dekorera kakan med chokladtryffelsåsen och servera med lättvispad grädde, grovhackad choklad och syrliga bär.