Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Choklad som extra krydda

Choklad och svamp funkar det ihop? Det tycker Olle Mossberg som vill ha in mer choklad i vardagsmatlagningen.

Alla kan lära sig att laga mat med choklad som extra krydda, men det är en träningssak att få rätterna att bli riktiga fullträffar, menar matkreatören och före detta lanthandlaren Olle Mossberg. Man måste hitta den rätta chokladsorten och använda rätt mängd.

– Chokladen ger maten en sådan fin smak. Ta en älgstek, rotfrukter, chili och lite choklad så får man en fin blank sås och en mycket god arom, säger Olle Mossberg.

Han är lanthandlarsonen som efter att ha tagit över pappans livsmedelsbutik utanför Karlstad började sälja färdigmat i butiken.

– Vi var tidiga med att sälja färdigmat som var tillverkad så som den gjordes förr i tiden, säger Olle Mossberg som numera är pensionär.

Men matintresset är fortfarande lika starkt. Olle Mossberg är styrelseledamot i föreningen Chokladakademin och håller föreläsningar om chokladens förträfflighet i matlagning.

– Choklad har länge använts i mat. I Centralamerika växer mycket majs. Befolkningen där förändrade sin enahanda mat genom att ha kakao i den. Jag vill introducera chokladen mer i vardagsmatlagningen här i Sverige, säger Olle Mossberg.

Under Choklad- och delikatessfestivalen som äger rum på Stadsmuseet i Göteborg mellan fredag och söndag föreläser han på just detta ämne.

– Det är inte alls svårt att laga rätter med choklad. Kärna till exempel ur sommardadlar och fyll dem med cointreau, doppa dem sedan i choklad. Enkelt och hur gott som helst, säger Olle Mossberg som gärna vill framhålla den mörka chokladens nyttoeffekter.

– Ät choklad och lev längre. Choklad sänker till exempel kolesterolhalten, säger han.

Men långt ifrån all choklad som finns i butiken är hälsosam. Enligt Mossberg är prislappen en indikator. Desto billigare choklad, desto sämre kvalitet. Det är också viktigt att chokladen innehåller en hög procent kakao. Om chokladsorter som innehåller härdat fett och olika e-nummer konstaterar Olle Mossberg bara på sina breda värmländska.

– Det är inte mat för fôlk. Titta alltid på innehållsförteckningen innan du köper choklad.