Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Choklad– lätt att tycka om

Mustig sås med kraftig smak. Maria Zihammou bjuder på dessert med choklad och lär ut knepen hur man lyckas med mörk choklad­tryffelsås i steg för steg-skolan.

Den kan vara mörk, vit eller ljus och finns i alla tänkbara smakkombinationer och former. Det är inte särskilt svårt att lära sig tycka om choklad. Som en kopp varm choklad en kylig vinterdag eller chokladstinn kladdig kaka med mörk och mustig chokladsås. Få ingredienser i det söta köket kan mäta sig med vällusten i desserter eller bakverk gjorda på choklad. Och det underbara med choklad är att man aldrig tröttnar på den.

Om du läser det här är du antagligen som jag – galet förtjust i choklad. Kakaobönan är en njutningsfull råvara som i sin förädlade form kan smaka både bitterljuvt och sött.

Som mycket annat när vi pratar råvaror är det skillnad på hur olika sorters choklad smakar. I en fin mörk chokladkaka kommer fettet från kakao­bönan. Det får chokladen att smälta i munnen och upplevelsen är något helt annat än där fettet tillsatts och inte kommer från själva bönan. En liten ruta mörk kvalitetschoklad kan räcka. Dofta på den och låt den sakta smälta i munnen.

När man skall smälta choklad finns det två olika varianter som fungerar bäst. Det ena är att smälta i mikron. Men eftersom choklad är temperaturkänsligt kan man inte använda för hög effekt. Ett klassiskt sätt är att smälta choklad över vattenbad. Hackad choklad får smälta i en bunke som sätts i en kastrull med kokande vatten. Se till att bunken täcker kastrullen så att inte vattenånga tränger ner och förstör chokladen.

Men – ingenting av detta behöver du tänka på när du gör min chokladtryffelsås. Där börjar man med att värma grädde. Hackad mörk kvalitetschoklad får smälta ner i den heta vätskan tillsammans med en klick smör och sirap. Alldeles nygjord är chokladsåsen rinnig och passar om till glass eller fruktsallad. Men när den fått stå en stund tjocknar den och är underbar att täcka en kladdig chokladkaka med.

Kvalitetschoklad

Kakaobönan är en frukt som har odlats långt bakåt i historien. Inte bara för att det är gott. Den är nyttig och innehåller också uppiggande ämnen.

Det är inte särskilt svårt att få tag på kvalitetschoklad. Många välsorterade butiker säljer i dag choklad av rena ingredienser och även med ursprungsmärkta bönor. Kika på innehållsförteckningen. Äkta kvalitetschoklad innehåller kakaosmör, råsocker och görs bara på de bästa bönorna. Det gör den dyr. Men det som avgör smaken är också kvalitet på bönan, kakaohalt och var den odlats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.