Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Champagne bra för minnet

Vill du få bättre minne? Då kanske champagne är något för dig. Forskning på råttor visar nämligen att tre glas i veckan kan hjälpa till att hålla minnet igång och motverka demens.

Det är forskare vid University of Reading har funnit att råttor regerat positivt på ämnen som finns i champagne. Tyvärr har råttorna inte fått dricka champagne i testerna men de har utsatts för fenolföreningarna som finns i drycken. Tidigare har liknande studier gjorts med rött vin, men då har uppkomsten av så kallade flavonoider uppgetts vara orsaken.

– Vår studie visar att champagne, som inte innehåller flavonoider, också kan påverka hjärnans funktion med hjälp av mindre fenolföreningar – ämnen som man hittills har trott sakna biologisk aktivitet. Vi förespråkar ett ansvarsfullt alkoholintag och våra resultat visar att en mycket låg konsumtion på ett-två glas i veckan kan ha en effekt, säger Jeremy Spencer, professor vid University of Reading till universitetets sajt.

Studier på människa är än så länge bara i inledningsfasen men forskarnas antagande är att ett måttligt champagneintag skulle kunna ha samma positiva effekt på människa.

Tidigare har forskare vid samma universitet visat att champagne även kan vara bra för hjärtat och minska risken för att drabbas av hjärtfel och stroke.

Det är kanske på sin plats att nämna att det även är bevisat att alkohol leder till högre risk att utveckla leverskador, högt blodtryck, och hjärt- och kärlsjukdomar.

Vill man avstå alkoholhaltiga drycker så är blåbär och kakao exempel på fenolrika livsmedel.

GP:s dryckexpert Thomaz Grehn är övertygad om att champagne har positiva hälsoeffekter.

– Det får en på strålande humör och det gör en alltid gott.

Om en läsare blir sugen på champagne efter att ha läst det här. Vilken ska de satsa på?

– Comtes de Champagne om de inte behöver betala. Annars Palmer & Co. Det är så oerhört mycket champagne för pengarna. Det tipset ger jag till alla som frågar mig om champagne, säger Thomaz Grehn.

.

Fakta: Thomaz Grehn – tre bra champagner

Billigast
Palmer & Co Millésime Brut 2008 – 275 kronor.
"Bästa budgetvalet. Det är så oerhört mycket champagne för pengarna. Den skulle jag själv välja om jag skulle betala."

Inte lika billigt
Pierre Peters Cuvée Speciale 2006 – 599 kronor
"Den här är grymt för den som vill kämpa med syror. Det är som hel ask med romerska bågar, choklad, apelsin."

Verkligen inte alls billigt
Taittinger Comtes de Champagne Brut 2005 – 1200 kronor
"Här får man något som är lite för bra. Det är godare än du är värd."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.