Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Brassekäk till OS i Rio

När världen sjuder av OS-feber bjuder vi upp till samba i köket här hemma. Servera brassekäk i sommar och heja fram dina egna hjältar. Kan du inte ta dig till Rio, får Rio komma till dig.

Brasilien är landet på allas läppar just nu. Men det är inte bara värdlandet för sommar-OS, det är också en otroligt spännande matdestination, mycket tack vare sin multinationella kultur, historia och bakgrund. Faktum är att det brasilianska köket är rena olympiska spelen i sig, med så många olika länder som möts i grytorna.

Kolonisation och invandring har påverkat maten i mycket högre grad än på många andra håll i världen. Allt från afrikanska slavar till en oerhört stor japansk befolkning (det kryllar av sushikrogar) och diverse europeiska invandrare, främst polacker och tyskar. Arabvärlden har också ett finger i smeten, liksom italienare och kineser. Och så portugiserna förstås, den forna kolonialmakten som påverkat både språket och maten. Det är knappast någon slump att nationalrätten heter feijoada och kommer just från Portugal.

Resultatet av denna allsköns blandning är ett spännande och varierande kök som dessutom kompletteras av inhemska exotiska frukter och grönsaker som vi knappt hört talas om i vår ände av världen.
Smakerna, rätterna och utbudet skiljer sig väldigt mycket åt beroende på var i Brasilien man befinner sig. I norr är till exempel maten ofta lite starkare än i söder, där äter man också mera fisk och skaldjur, precis som längs kusterna.
Ris och bönor är stapelvara över hela landet och serveras till det mesta. Grillat kött på spett är också väldigt populärt och ofta gjort på riktigt bra kött. Rotfrukten kassava, som i mald form kallas för tapioka, förekommer i många spännande varianter. Gatumat och små tapasliknande rätter hittar man överallt.

Ska du bara ge dig på en sak i den här menyn rekommenderar jag de små ostbullarna å det varmaste. Kladdiga till tusen att göra (enklast med matberedare), men väl värda besväret. Glutenfria dessutom. De är helt enkelt himmelskt goda, gärna till ett glas bubbel – eller varför inte dricka som brassarna själva: en läskande caipirinha i solgasset? Drinken görs traditionellt av cachaça, ett sockerrörsbrännvin som smakar rätt förfärligt på egen hand. Ofta häller brassarna själva en skvätt i kaffet. Kanske inte den sportigaste av drycker…
Men varför inte låta elitidrottarna stå för underhållningen medan du bjuder in Brasiliens smaker till ditt eget kök?

Caipirinha
För 1 glas, 5 minuter
Härlig sommardrink som sitter helt rätt så här i brassetider.

1 lime
2 tsk råsocker
6 cl cachaça eller ljus rom
krossad is

Dela limen i klyftor. Ta bort eventuella kärnor.
Lägg lime i botten av ett tjockt glas. Strö över socker. Krossa med muddler eller mortelstöt.
Tillsätt cachaça eller rom och fyll sedan glaset med is hela vägen upp. Servera genast.


Pão de Queijo …– Brasilianska …ostbullar
För cirka 25 stycken, 1 timme
Typisk gatumat i Brasilien. Fantastiskt goda små bullar och superhäftig konsistens. Perfekta som tilltugg till ett glas bubbel. Dessutom glutenfria.

2 1/2 dl mjölk (3 procent)
1 dl majsolja
1 tsk salt
5 dl tapiokamjöl (finns i hälsokost- och asiatiska butiker)
2 ägg
2 1/2 dl riven ost med smak, t ex cheddar

Värm ugnen till 225 grader.
Koka upp mjölk, olja och salt på medelvärme under omrörning. Ta bort från plattan så fort det börjar bubbla.
Rör ned mjölet tills det blandats ut ordentligt. Häll upp i matberedare eller bunke och arbeta på medelhastighet eller för hand tills den nästan svalnat. Vispa äggen och tillsätt i två omgångar under ständig arbetning. Skrapa sidorna från degskålen emellanåt.
Rör ned osten och arbeta ihop till en trådig tjock deg som nästan är som en smet.
Skeda upp små bollar och placera på bakplåtspappersklädd plåt.
Kör in i ugnen och sänk genast värmen till 175 grader. Grädda i 25-30 minuter eller tills bullarna har svällt och fått lite färg.


Feijoada
För 4 portioner, 1 timme
Mustig och matig böngryta som är något av Brasiliens nationalrätt och ett arv från tiden som portugisisk koloni. Ingredienserna varierar från region till region, det här är min förenklade version.

1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
1 pkt bacon à 140 g, strimlat
2 chorizokorvar, gärna med lite hetta
250 g kassler, strimlad
5 dl vatten
2 apelsiner (1 pressad)
1 burk svarta bönor, à 450 g
1 burk hela tomater, à 450 g
2 lagerblad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
salt
nymalen svartpeppar
färsk koriander

Mjukstek lök och vitlök i en stor gryta i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt bacon och låt det få lite färg. Skär korvarna i slantar och lägg ned i grytan tillsammans med kasslern. Låt fräsa i 5 minuter. Tillsätt vatten, saften av en pressad apelsin, bönor, tomater, lagerblad, chili, salt och peppar. Krossa tomaterna lätt med sked mot kanten av grytan.
Låt sjuda under lock i 45 minuter. Smaka av. Skiva över den sista apelsinen, garnera med koriander och servera med ris.


Att dricka till
Palma Louca (89883), 36:10 kronor. Endast beställningssortimentet. Alternativt: 117 Grythyttan (89574), 18:90 kronor.
Alkoholfritt: Clausthaler Zwickl (1976), 13:90 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.