Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vera Nunes.

Brasilien ligger på Skanstorget

Att driva kaffebar var roligt, men matälskaren Vera Nunes hade mer att ge. Nu har hennes brasilianska feijoada blivit en klassiker på Skanstorget.

– Du skulle sett Marta första gången hon var här. Hon är såhär liten, skrattar Vera Nunes och måttar i luften någon decimeter ovanför bardisken.

Jo, visst har världens bästa kvinnliga fotbollsspelare Marta ätit hos Vera – både en och två gånger. Även Daniel Sobralense, som tidigare spelade i IFK Göteborg, har varit stamgäst på Marco Zero på Skanstorget. Men inte bara brassar äter hos Vera.

– De flesta som äter hos mig bor eller jobbar här i närheten. Många kommer flera gånger i veckan. Andra kommer in och säger: ”Hur kan jag ha missat detta? Jag har bott här bredvid i flera år.”

Vera kommer från Recife i Brasilien. När hon var barn hade familjen restaurang och festlokal där de arrangerade fester och bröllop, och Vera själv utbildade sig till konditor. För tio år sedan flyttade hon och hennes två döttrar till Göteborg, där Veras syster redan drev den brasilianska affären Casa Brazil på Skanstorget. Vera började hjälpa till i affären, men när systern gick bort för fyra år sedan bestämde hon sig för att satsa på något hon kunde bättre.

– Jag var 40 någonting och ganska ny i Sverige. Jag tänkte: ”vad kan jag?” Jag kommer inte få något jobb i restaurangvärlden. Så jag får starta något eget.

Så tog Marco Zero form. Det blev ett café där Vera kunde sälja brasilianskt kaffe och godsaker hon hade bakat själv.

– Jag bestämde mig tidigt för att bara ha brasilianska saker. Folk har frågat om jag inte kan ha kanelbullar. Aldrig i livet, säger Vera och skakar på huvudet.

Med tiden började Vera anordna brasilianska fester och kvällar, sälja hemlandets mat på marknader och mässor och ha livemusik på restaurangen. Verksamheten började växa ur cafékostymen.

– Gästerna undrade om jag inte kunde servera lite alkohol och mat också. Så förra året byggde jag om och gjorde en restaurang i stället. Jag älskar att laga mat. Jag vill göra det hela tiden, säger Vera.

Nu serverar hon en rad brasilianska rätter – allt från bön- och köttgrytan feijoada som blivit en storsäljande lunchrätt, till efterrätter och enklare tilltugg.

En stor skillnad mellan den brasilianska och svenska krogkulturen, tycker Vera, är just tilltuggen.

– I Brasilien skulle man aldrig sitta och dricka en massa öl utan att äta något tilltugg. Det är tradition att äta smårätter till ölen, ungefär som tapas fast inte lika många rätter.

De brasilianska detaljerna i restaurangen är många. Menyn och drinklistan är förstås helt brasilianska – här får man sin caipirinha blandad med brasiliansk sprit. Veras hår pryds av en brasiliansk flagga och på borden ligger tallriksunderlägg med motiv från brasilianska stränder. Vore det inte för att man skymtade Skanstorgets parkeringsplats utanför kunde man lika gärna suttit i Recife, kanske.

– Jag har faktiskt försökt dölja parkeringen där ute genom att täcka för fönstren med mönstrad plast. Det är så trist att titta ut på bilarna hela dagarna. Jag hoppas de bygger något där snart, säger Vera.

Särskilt rik har hon inte blivit på sin restaurang, säger hon. Men:

– Jag gör inte detta i första hand för att tjäna pengar. De som bara vill tjäna pengar köper dåliga ingredienser och färdig mat. Det gör inte jag.

Vera är 58 år och har börjat fundera på framtiden. Även om det första året med restaurang har varit väldigt slitsamt vill hon absolut inte lägga ner eller sälja. Hon vill hålla på i minst tre-fyra år till. Och att flytta hem till Brasilien är inte aktuellt.

– Nej, vad skulle jag göra där? Jag älskar Göteborg och trivs jättebra här. Det är svårt i Brasilien, många är fattiga. Hela tiden hör folk av sig till mig och vill ha hjälp på olika sätt. Jag försöker hjälpa så gott jag kan.

Två ingredienser Vera vill tipsa om
GUAVA. Det är en frukt som är vanlig i Brasilien. Man kan göra en så god rulltårta med guava i, det heter bolo de rolo.
KASSAVA. Jag köper skalad kassava för annars vet man aldrig hur de ser ut inuti. Man kan göra goda pommes frites av kassava eller råriva den och steka till feijoada.

FAKTA: Vera Nunes
Ålder: 58 år
Bor: Hisings Backa
Familj: Två döttrar, barnbarn, sambo
Intressen: Åka husbil

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.