Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bra sätt att ta vara på blandat viltkött

Alexandra Zazzi svarar på läsarfrågor och bjuder på cevapcici med rotfruktsgratäng.

Hej alla läsare och mat­älskare!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta blir sista spalten på ett tag. Nu tar jag sommaruppehåll fram till den 22 augusti. Hoppas ni verkligen tar tillvara på sommarens guldkorn, både i skog och sjö. Vi har ett underbart land där vi har en oändlig möjlighet att plocka frukter, bär, blommor och svamp. Dessutom ger sjöarna goda fiskar att lägga på grillen och alla våra gårdsbutiker svämmar över av godsaker.  Sommaren är en tid av smakglädje och färg. Själv tänker jag njuta av den tillfullo. Men vi tar fortfarande emot era frågor så kommer ni på något ni undrar över, tveka inte at skicka in.

Och nu till dagens frågeskörd.

Hej Alexandra!

Jag läser kontinuerligt din spalt sedan många år och tackar för alla fina recept. Nu till min fråga. Jag har en stor fest planerad i mitten av juni. Samt att i min frys finns viltkött jag ämnar använda. Några bra idéer? Helst inte allt för krångligt dock gott och mättande. Jag grillar, men det är blandade köttsorter i frysen och det blir kanske konstigt at marinera och bara slänga på. Vad tror du?

Har du förresten någon kul sallad till, tackar o bockar på förhand

Hälsar Kalle

Hej Kalle!

Matspalten hade en viltfråga ganska nyligen (21 mars) med samma problematik dock mynnade det aldrig ut i ett recept där maten hamnade på grillen, så jag tar upp tråden igen. Precis som jag skrev då om det blivit rörigt i frysen och köttet inte är frysskadat, kan man mala ned sitt kött till blandad viltfärs alternativt göra grytbitar av godsakerna. Idag tänkte jag tipsa om en Balkaninspirerad rätt, cevapcici på viltfärs, hur man förbereder en stor mängd med hjälp av spritspåse och ugn och sedan trär upp på spett för att ge grillyta vid servering. Brukar bli hur gott som helst. Lycka till med festen!

Viltfärscevapcici med rotfruktssallad

4-6 personer (ger cirka 18-20 cevapcici)

Cepvapcici

• 500 g viltfärs

• 1 ägg

• 1 gullök

• 0,5 dl finhackad persilja

• 1 spanskpeppar

• 1 msk paprikapulver

• 1 msk rödvin

• smaka av med salt och nymalen svartpeppar

• 1 spritspåse

Örtolja

• 1 dl olivolja

• 2 tsk oregano

Rotfruktssallad

• 1-2 palsternacka

• 12 färska, medelstora potatisar

• 3-4 stjälkar persilja

• 0,5 valnötsstor bit ingefära

• 1 dl vispad grädde

• 2 dl färdig kyckling eller veg buljong

• 1 stor morot

• 1-2 tsk färskpressad citronsaft

• Salt och peppar

Gör gärna så här:

Skala och riv löken på den grova delen av rivjärnet. Kärna ur och finhacka pepparn. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Lägg i en spritspåse och tryck ur luften. Lägg in i kylskåp i 6-12 timmar. Spritsa ut på ett bakplåtspapper i korvar, ca 2 cm i diameter och 10 cm långa. Tryck ihop köttet så att korvarna inte faller isär när du spritsar (man kan givetvis även göra detta för hand, utan spritspåse).

Sätt ugnen på 200 grader och ställ in korvarna i 10 minuter. Tag ut, låt svalna och trä i spett. Vid servering, pensla på lite örtolja och grilla på högvärme. Servera genast.

Örtolja: Blanda ihop olja och oregano, färsk eller torkad efter tillgång.

Rotfruktsalladen med dressing: Skala och skär moroten fint. Koka moroten i buljongen tills den mjuknat.

Häll bort buljongen men spara lite vid sidan.

Mixa samman moroten, hälften av persiljan (bara bladen) och ingefäran, häll på lite av buljongen för att få en lättare konsistens (typ filmjölk), smaka av med citron, salt och peppar och vänd försiktigt i den vispade grädden när det svalnat.

Skrubba eller skala palsternackan och potatisen. Koka mjukt i lättsaltat vatten, låt svalna.

Finhacka resten av persiljan. Vänd försiktigt ihop dressing och rotfrukter. Dekorera med hackad persilja.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.