Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blomkål som förgyller tillvaron

Vitlöksstek blomkålen och häll stekt fläsk och pinjenötter över. Det kan passa även den som äter blodförtunnande medicin.

Hej allesammans,

Ni är underbara kära läsare!

Förra veckan efterlyste jag svar om vem Fritz är/var i Märit Huldts kokböcker, jag gjorde en liten vild gissning och nu har det kommit ännu mera svar. Jag har fått åtta brev som pekar i olika riktningar. Men två sade detsamma, vi hoppas att detta är sanningen. Marianne och Kjell Ingvar, stort tack för att ni skrev in! Och ett extra tack till dig Marianne för denna underbara historia, du får min kokbok.

Hej Alexandra!

Som svar på frågan om vännen Fritz finns. Ja, han fanns och jag har träffat honom. Han hette Fritz Philips och bodde på Östermalm där han hade en hundtrimning endast för pudlar. Han var en mycket vänlig man kanske ungrare, österrikare eller tysk. Som sagt var hans stora favorit pudlar. Han hade haft en brun kungspudel som var död när jag träffade honom på tidigt 60-tal för att få vår silverfärgade dvärgpudel trimmad.

Han var mycket skicklig och eftersökt, jag tror även att han bedömde pudlar på hundutställningar.

När man kom hem till honom möttes man i hallen av hans uppstoppade pudel. Han hade också under denna pudels levnad sparat hans avklippta päls, och låtit spinna ett garn som han hade stickat en Higginskofta av, underbart mjuk.

Medan hunden trimmades fick man vänta i hans pyttelilla kök över bordet hade han en markis lite a,la Paris. Det fanns alltid kaffe och någon hembakad kaka. Jag minns särskilt en underbart god äppelkaka, under äpplena låg ett lager russin. Jag frågade varför. Svaret var för att suga upp saft från äpplena.

I detta lilla kök lagade han mycket mat.

Tack för en trevlig spalt

Med Vänliga Hälsningar

Marianne Arkeland

I dag tänkte jag ta upp en fråga om grönsaker och medicin. Men jag vill riktigt poängtera att jag inte är någon doktor och att alla som är osäkra på hur just deras medicin påverkar kosten eller viceversa alltid skall fråga sin läkare först och ett par gånger till om man är osäker.

Hej Alexandra!

Jag är en 80-årig tant som äter Waran. Har fått en lista på grönsaker som jag inte får använda. Tycker min middagstallrik ser torftig ut. Tips på tillåtna grönsaker och tillagning mottages med tacksamhet.

Får ej äta: broccoli, gröna bönor, brysselkål, grönkål, persilja, huvudsallad, sojabönor, sparris, spenat, tomat, morot, gröna ärter samt avokado, surkål och jordgubbar.

Jag är försiktig med lever, vetekli, vetegroddar, smör och honung. Som du ser är det en lång lista, men jag "syndar" ibland.

Lillian

Hej Lillian

Du är nog inte ensam om ditt problem. I dag är det mycket vanligt att man äter blodförtunnande medel som Waran eller Fragmin redan efter 60-årsåldern. Men vad jag har förstått - åter igen kolla alltid en gång till med din läkare - behöver man inte sluta äta vissa grönsaker utan man skall lära sig att äta dem regelbundet, med måtta på en jämn nivå, så att Waran-dosen kan anpassas efter kostvanorna. Fråga din läkare om han eller hon inte kan ge dig ett kostschema att följa och hur stora portionerna av de olika grönsakerna kan vara. Det är K-vitamin som tillsammans med levern gör så att vårt blod levras. Detta finns i de flesta frukter och grönsaker precis som du skriver. Här kommer ett recept på blomkål som kanske kan förgylla din tillvaro något.

Vitlöksstekt blomkål med knaperstekt rökt fläsk

1 blomkålshuvud

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

300 gr varmrökt fläsk

0,5 dl pinjenötterna

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, tag upp och låt rinna av. Finhacka vitlöken och stek mjuk i olivoljan. Lägg i blomkålen i pannan och dela i ätvänliga bitar med stekspaden. Salta och peppra. Låt sjuda 15 minuter så att blomkålen får lite färg. Ta av från värmen. Skär fläsket i små kuber och stek på knaprigt på hög värme. Häll över blomkålen. Rosta pinjenötterna och slå över blomkålen vid servering.