Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Black Bean Soup

Kanongod soppa med smak av den amerikanska Södern och som gör dig rejält mätt.

6 portioner, 45 minuter

olivolja

1 stor gul lök, finhackad

1 grön paprika, tärnad

2 plommontomater, hackade

4 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

1 1/2 tsk oregano

1 1/2 tsk spiskummin (helst hel, rostad och stött)

2 lagerblad

3 burkar svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna

12 dl hönsbuljong

1 burk majs à 150 g

200 g rökt skinka, tärnad

1/2 dl färsk koriander, grovhackad

1 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

Till garnering:

crème fraiche

koriander

limeklyftor

Hetta upp olivolja i en stor gryta, tillsätt lök, paprika och tomater. Mjukstek i tio minuter eller tills löken och paprikan mjuknat. Rör i vitlök, oregano, spiskummin och lagerblad. Tillsätt sedan bönorna under ständig omrörning. Häll i buljongen och koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 20 min.

Häll av ungefär hälften av soppan, mixa och häll sedan tillbaka i grytan. Rör i majs, skinka, koriander och chipotlepaste. Låt koka i ytterligare 3-4 min tills allt blir varmt.

Servera med crème fraiche, korianderkvistar och limeklyftor.