6 portioner, 45 minuter
olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 grön paprika, tärnad
2 plommontomater, hackade
4 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 1/2 tsk oregano
1 1/2 tsk spiskummin (helst hel, rostad och stött)
2 lagerblad
3 burkar svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna
12 dl hönsbuljong
1 burk majs à 150 g
200 g rökt skinka, tärnad
1/2 dl färsk koriander, grovhackad
1 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
Till garnering:
crème fraiche
koriander
limeklyftor
Hetta upp olivolja i en stor gryta, tillsätt lök, paprika och tomater. Mjukstek i tio minuter eller tills löken och paprikan mjuknat. Rör i vitlök, oregano, spiskummin och lagerblad. Tillsätt sedan bönorna under ständig omrörning. Häll i buljongen och koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 20 min.
Häll av ungefär hälften av soppan, mixa och häll sedan tillbaka i grytan. Rör i majs, skinka, koriander och chipotlepaste. Låt koka i ytterligare 3-4 min tills allt blir varmt.
Servera med crème fraiche, korianderkvistar och limeklyftor.