Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biff à la Rydberg

På toppen av alla svenska pytt i pannor tronar Biff à la Rydberg. Rätten skapades på Hotell Rydberg i Stockholm för drygt 100 år sedan. Hotellet är för länge sedan borta men pytten lever vidare.

För 4 personer, 30 minuter

1 kg potatis, fast sort

2 gula lökar

smör och rapsolja

500 g oxfilé

1 dl hackad persilja

salt och vitpeppar

Att äta till:

inlagda rödbetor

saltgurka

persilja

Gör så här:

1. Skala och koka potatisen cirka tio minuter. Ånga av och skär dem i centimeterstora tärningar. Skala, hacka och stek löken i lika delar smör och rapsolja. Löken ska inte vara brunstekt utan bara mjuk och klar.

2. Skär köttet i tärningar på drygt en centimeter. Meningen är att kött och potatis ska ha samma storlek, men eftersom köttet drar ihop sig vid stekning måste det skäras lite större.

3. Stek potatisen i smör och olja till dess den fått fin färg. Krydda med salt och vitpeppar. Håll potatisen varm i skål täckt med folie. Torka ur pannan och tillsätt nytt fett. Stek köttet hastigt, gärna med rosa mitt. Salta och peppra. Precis innan det är klart, blanda ned den förstekta löken. Lägg upp kött och potatis var för sig och garnera med persilja. Bjud med saltgurka och rödbetor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.