Berika julbuffen med grönsaker och rotfrukter

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och bjuder på recept på vegetarisk julskinka.

ANNONS
|

Hej Zazzi och Göteborgs–Posten!

Kan du tipsa på vad jag bjuder veganer istället för julskinka. Min dotterdotters familj har ändrat vad de äter och jag vill inte vara sämre än att jag kan svara upp till detta. Vi skall ha en familjesammankomst till Luciahelgen, jag vore tacksam om du hinner svara innan dess. Tacksam för alla tips.

Hälsar

Matglad innovativ mormor

Hej bästa mormor!

Du är inte den enda som frågar efter vegetariska och veganska alternativ på julbordet för närvarande. Det är verkligen en stark trend sedan något år tillbaka. Själv älskar jag att berika julbuffen med alla möjliga färgglada grönsaker och rotfrukter och det har tillkommit fler och fler av den typen av rätter på just mitt bord. Tycker den feta och ganska salta buffén blir fräschare då. Och när nya saker kommer in så måste något annat ut, jag har genom åren tagit bort en del kötträtter som ändå oftast blivit över (och nu kommer en del av er läsare gå i taket) men personligen har jag tröttnat på köttkorv, sylta och revbensspjäll, jag har även minskat på laxen och antalet sillsorter är nere i 3–4 stycken. Och detta gör jag trots att jag älskar sill, jag har helt enkelt insett att det blir för mycket på bordet om jag också har sallader och grönsaksröror. För att svara på din fråga om alternativ till skinkan kan jag tipsa om griljerad, citronbakad rotselleri. Ett tips, gör så att det räcker till alla, när man väl smakat på den brukar den gå åt. Här kommer receptet.

ANNONS

Griljerad, citronbakad rotselleri

• 1 rotselleri

• 1 stekpåse

• 1–2 tsk salt

• 1 citron

• 1 schalottenlökar

• 100 g smör

Griljering:

• 3–4 kvistar persilja

2 dl osötat ströbröd

2–3 msk skånsk senap (eller annan valfri senap)

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala rotsellerin, gnugga in salt i ytan och lägg i en stekpåse, förslut. Baka i mitten på ugnen 40 minuter.

Smält smöret i en kastrull och lägg i finhackad schalottenlök, sänk värmen och låt sjuda 5–8 minuter. Tag av från värmen och häll i stekpåsen över rotsellerin, pressa även i saften av citronen. Baka av i mitten på ugnen (sänk värmen till 180 grader) i ytterligare 50 minuter, tag gärna ut, vänd om och låt smörskyn rulla runt över sellerin 4–5 gånger, känn med sticka när tiden är färdig, att den är mjuk inuti. Tag ur ugnen och häll av vätskan, spara gärna denna till bas i framtida soppor, såser eller grytor.

Höj värmen i ugnen till 225 grader.

Blanda finhackad persilja med ströbröd.

Skär en bas på rotsellerin så att den står stabilt och ställ i en ugnsfastform, skär ett fint rutmönster på ovansidan med en vass kniv och bred över senap, strö över/tryck över ströbrödsblandningen.

ANNONS

Griljera tills fin färg, cirka 8–10 minuter. Låt svalna och servera rumsvarmt i tunna skivor.

Hej Alexandra!

Vad kan man servera istället för glögg på advent?

Undrar jag

Hej du!

Man kan servera det mesta, det är alltid värden/värdinnan som bestämmer vilken inriktning man har på sin festlighet men man kanske inte ska skriva glögg på sin inbjudan om man inte tänker servera det.

Hur som helst kommer här kommer några alternativ jag kan tänka mig och ändå känna lite försmak av vinter och jul:

Varm choklad med vispgrädde spetsat med rom eller cointreau.

Varma kaffedrinkar av olika slag.

Vin chaud, den franska alp varianten av varmt rödvin med citrus & kryddor.

Varm mjöd (finns att köpa på systembolaget, dricks även kall).

Varm saftsoppa.

Hoppas detta svarade på din fråga.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS