Balkanfest med mammas mat

ANNONS
|

- Vi skulle inte klara oss utan våra mammor, säger Hilda.

Tillsammans med sin granne Jasmine Nikolovski ska Hilda bjuda på en riktig fest med mat från Makedonien. Specialiteter som shopska, cevapcici och baklava dukas upp och sprider ljuvliga dofter av vällagad och omsorgsfullt tillredd mat. Kanske känns det extra kärleksfullt när vi får veta att deras mammor lagat mat i flera dagar för att Hilda och Jasmine ska kunna bjuda sina grannar på riktigt traditionella rätter från Balkanhalvön, lagade efter familjerecept som gått iarv i generationer, med utvalda råvaror.

- Bönorna köpte mamma i Makedonien i somras, för hon tycker de är de bästa, säger Hilda Grozdanovska.

ANNONS

Korven till mezen, som är en liten förrättsbuffé, kommer från en specialaffär i Gamlestaden och mjölet till bröden är ett särskilt mjöl från Bosnien.

- Mamma tycker inte det svenska mjölet är tillräckligt fint, säger Hilda och tillägger med ett leende att det nog är tur att inte deras mammor är med och ser när hon och Jasmine ska göra de sista förberedelserna.

- Nej, de tycker nog att vi är löjliga som ska mäta allt. De har det ju i händerna!

HILDA OCH JASMINE är födda i Sverige, några år efter att deras föräldrar kommit hit. För dem är kvällens festmat förknippad med barndomsminnen men också med dagens söndagsmiddagar där syskon och syskonbarn samlas runt föräldrarnas grytor.

- När vi blir sugna på makedonsk mat åker vi hem till våra föräldrar och äter, säger Hilda. Hennes man Dejan kommer också från Makedonien och deras båda söner Tim och Kevin har också lärt sig uppskatta mormors och farmors matlagning.

Själva anser sig Hilda och Jasmine så försvenskade att de oftare gör svensk husmanskost, som de tycker går snabbare och lättare. Men meze serverar de gärna så snart det ska vara lite extra festligt, med olika smårätter som korvar, fårost, grillad paprika och pita. Pita i det här sammanhanget är filodeg som fyllts med till exempel spenat eller fårost.

ANNONS

- Det ska vara mycket meze på bordet. Om det tar slut är det för lite, säger Jasmine och skär upp skivor av de olika korvarna.

MAN SKA VARA ORDENTLIGT MÄTT när man går från bordet, med andra ord. Och är man inte mätt efter mezen och den efterföljande buffén, blir man det garanterat efter den söta efterrättskakan baklava, en riktig godsak med mycket valnötter och socker. Med en kopp turkiskt kaffe till.

Fotnot: Alla recept kommer från Hilda Grozdanovska & Jasmine Nikolovski och deras mammor Savka Angelova & Duska Vasilevska.

ANNONS