Baka tårtor utan skämskudde

ANNONS
|

- Baka bottnarna var för sig så får du en ståtlig tårta, helt utan vetemjöl, med havre- och majsmjöl, tipsar Jessica Frej och Maria Blohm från podiet på Mitt Kök på Svenska Mässan inför en intresserad publik på söndagen.

De två fick sin bakidé – när de fikade. Ja, fast Jessica som varit glutenintolerant sen tonåren hittade inte mycket att njuta till sin fika. Glutenfritt brukar vara några torra kakor på en undanskymd hylla i affären eller nåt som legat i frysen ett halvår. Inget särskilt tilltalande fikabröd. Ska de som inte tål gluten få fortsätta sitta och skämmas utan riktigt fikabröd, frågade sig de två.

ANNONS

Jessica och Maria bygger sina saftiga glutenfria tårtor och spritsar rosor på scenen guidade av matkreatören Lisa Lemke. Och det handlar om tårtor som passar alla läckergommar. Ingen behöver känna sig bortvald och sitta i ett hörn med fantasilös "specialkost" på festen.

Jessica och Maria breder på tjockt med creamcheese och florsocker på tårtan i tre lager.

- Glutenfria bottnar till både tårtor och morotskakor blir till och med saftigare utan vetemjöl. Ett knep är att vispa sockret och äggen hårt och länge, minst fem minuter, för att få en läcker sockerkaksbotten, berättar Jessica Frej och Maria Blohm.

De två matmissionärerna har provbakat åtskilliga gånger för att få tilltalande recept, både för glutenintoleranta men som också passar alla. Boken "Nytt börd" kom ut förra hösten och nu lanserar de appen Cook & Bake med 20 recept på glutenfria tårtor, som också kan göras laktosfria.

ANNONS