Bagare med siktet på landslaget

ANNONS
|

– Jag har alltid bakat mycket. Varje dag när jag kom hem från skolan blev det något. Men det var först 2010 eller 2011 jag bestämde mig för att utbilda mig. Det är fantastiskt att få jobba med något man älskar och få betalt för det, säger Carolina Karlsson när vi träffas på hennes arbetsplats i bageriet på Ica Maxi i Kungälv.

I eftermiddag smyger SM för unga bagare igång på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Då ska Carolina Karlsson och de andra elva finalisterna förbereda sina bak genom att väga in ingredienserna. Klockan sex i morgon bitti går startskottet för själva tävlingen och då håller det inte att vara yrvaken.

ANNONS

– Det är inga problem. Jag börjar jobba klockan fem här i Kungälv, så det är nästan sovmorgon för mig, säger Carolina Karlsson och skrattar.

Hon har inte en aning om hur hon står sig i den tuffa konkurrensen, men säger att hon redan känner sig som en vinnare.

– Det är en erfarenhet bara att få vara med, man lär sig så mycket. Bara att provbaka inför tävlingen gör att man utvecklas jättemycket.

Repetitionerna är välbehövliga, för redan klockan elva ska deltagarna ha presterat 60 franskbrödsbullar, 60 vetebullar, 60 wienerbröd, nio matbröd och ett dekorbröd eller en tårta. Bakverken ställs sedan ut i Nordstan, där segraren utropas klockan 15.

– Det är klart att jag vill vinna. Det hade varit jätteroligt att hamna i toppen i alla fall. De fyra bästa kommer med i juniorlandslaget till EM och de två bästa för åka på en inspirationsresa till Dubai, säger Carolina.

Är du en utpräglad tävlingsmänniska?

– Ja, tyvärr är jag det, haha. Men jag tycker inte att jag är någon superdålig förlorare.

Oavsett hur det går i morgon har Carolina Karlsson framtiden klar för sig.

– Då vill jag öppna mitt eget bageri. Men jag kommer nog att jobba kvar här ett tag och lära mig mer först.

ANNONS

* ”Ett vanligt fel är att man använder vanligt vetemjöl. Det ska vara vetemjöl special när man bakar med jäst. Det innehåller mer protein och ger ett bättre bröd”.

* ”Bearbeta degen länge. Man ska inte nöja sig med att den ser bra ut, jobba med den en kvart till så att den blir riktigt smidig. Då får du bättre glutenaktivitet och mer smak”.

* Följ inte recept till punkt och pricka. Lägg i det du vill ha och baka med känsla, även om det står att du ska göra på ett visst sätt. Bakning är kreativt!”.

Ålder: Fyller 23 i juni.

Bor: Älvängen.

Yrke: Bagare.

Familj: Pappa och fyra syskon.

Gör jag när jag inte bakar: ”Spelar hockey och aktiverar min hund”.

Favoritbröd: ”Wienerbröd. Det är det jag är bäst på”.

ANNONS