Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Börek som kan ta en tillbaka till Turkiet

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och bjuder på recept på Börek.

Hej Alexandra!

Jag har besökt Turkiet ett flertal gånger och har en restaurang med smårätter jag alltid går tillbaka till. Det är en speciell rätt som lockar mig. Den söker jag upp flera gånger jag är där. Min fru skojar med mig om detta men är helt på det klara med att det är något exceptionellt gott med denna smak.

Så nu till ett försök av beskrivning av rätten. Det är spröda rullar med någon slags bakad krispig deg som håller ihop det hela. De går att äta med händerna (vilken de flesta omkring gör), genom att ta och doppa i rödsås men vi använder bestick, lite kladdigt är det. De är storleksmässigt som våra ”dammsugare” (godis alltså). Inuti är det grönt och vitt, vi frågade och de sa två sorters spenat, örter, ost, potatis och sedan visste de inte vad det andra hette och vilka örter. De påminner om vårrullar men är öppna på sidorna. Såsen är nog tomat och något annat, inte jättestarkt.

Vad säger du Alexandra? Blir du klok av detta? Tror du att du kan ge dig i kast med ett recept? Kan vara kul att ge sig i lag och försöka själv.

Med vänlig hälsning Stig (och MariAnne hälsar så gott)

Hej på er!

Tack för en härlig fråga där jag verkligen märker att du har smakat i sinnet och minnet för att beskriva din upplevelse för mig. Det är charmen med älskade maträtter, den sinnesstämning vi kan skicka oss själva till genom att blunda och tänka.

Spontant när jag hör din beskrivning så tänker jag att ni ätit Sigara Börek. Det finns flera sorters Börek med olika fyllningar och olika utseenden oftast beroende på kocken och området man befinner sig i. Så det är inte hugget i sten att man skall göra på något exakt vis. Jag skall försöka ge ett recept baserat på de uppgifter du gett mig.

När det gäller två sorters spenat tänker jag mig att det är dels vanlig spenat men även mangold, en kålsort som används mycket i Medelhavet. Osten är troligen en variant av feta eller liknande. I Turkiet kan man köpa vit ost i lag på burk, den görs ofta på får eller get och är mildare än feta. Går man till asiatiska butiker eller vissa större välsorterade butiker hittar man det, när man ändå är där kan man köpa filodeg. Man kan använda lite olika sorter men yufkadeg är det rätta, triangelformade filodegsplattor som man fyller och försluter. (Finns färska och frysta).

Jag använder även vårrulledegplattor och vanlig filodeg om jag inte hittar exakt rätt sort. Och nu till ett försök på receptet, hoppas det smakar.

Sigara Börek

6-8 personer

• 1 mangoldhuvud

• 500 g spenat

• 2-3 vitlöksklyftor

• 2 msk olivolja

• 0,5 krm muskotnöt, riven

• 1 tsk rivet citronskal

• 2 kokta, mjöliga potatisar

• 200 g vit, turkisk ost eller fetaost

• 0,5 dl fint hackad persilja

• 1 msk fint hackad oregano

• 1 litet ägg

• Salt och peppar

• 400 g yufkadeg

• 1 dl smält smör

• 2 msk olivolja

• 1 dl sesamfrön

Dippsås

• 0,5 burk hela skalade ­tomater

• 2 msk olivolja

• 1 liten gul lök

• 1 rostad röd paprika, rosta själv eller köp på burk

• 0,5-1 chili (hetta efter smak)

• Smaka av med rökt paprikapulver

• Salt och peppar

Gör gärna så här:

Börekrullarna:

Skölj spenat och mangold noggrant.

Koka upp en stor kastrull med vatten och ett par matskedar salt. Lägg först i mangold i 15 minuter och lägg sedan i spenaten i 5 minuter. Häll av vattnet och krama ur ordentligt. Hacka med en kniv. Hetta upp olivolja och fint hackad vitlök utan att den får färg, vänd i spenat och mangold. Stek på medelvärme tills all vätska försvunnit, vänd om under tiden. Låt svalna något.

Mosa/blanda potatis, ost, ägg, citronskal, muskotnöt, oregano och persilja i en stor skål. Vänd slutligen i spenaten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blandningen får inte kännas för blöt, strö i så fall på lite potatismjöl för att hålla samman.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg ut degbitarna, lägg i en klick smet i varje och rulla samman, rulla breda sidan mot den smala. Pensla lite vatten på flärpen så den försluter. (smaksak om man vill försluta dem vid sidorna eller ej).

Lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper under och pensla på smör/olja-blandningen, avsluta med att strö över sesamfrön. Baka i ugnen 15–20 minuter tills de är gyllene.

Servera ljumna med såsen.

Dippsåsen:

Skala och finhacka löken, låt svettas i olivoljan tillsammans med finhackad chili och 1 krm paprikapulver. Häll i tomaterna och paprikan, låt sjuda 20 minuter. Mixa slätt med mixerstav och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer rökt paprikapulver. Låt svalna, servera rumstempererad.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.