Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vid den här tiden på året kan bönor från Hisingen göra Maria Zihammou riktigt glad.

Bönhörd i höstens skördeglädje

I Maria Zihammous kök doftar det av rostade fänkålsfrön, salvia, citron och nyskördade grönsaker. Vid den här tiden på året kan bönor från Hisingen göra henne riktigt glad.

Vid den här tiden förra året var jag på bönjakt. Sugen på färska brytbönor, gärna i olika kulörer. Men det gick inget vidare. Det var hopplöst tomt i butiken och det enda jag lyckades få tag på var några kenyanska socker- ärtor. Mitt i skördesäsongen fanns det inte minsta bondböna.

Men i år måste något ha hänt. För helt plötsligt hittar jag allt möjligt i bönväg. Gula och gröna brytbönor, sockerärtor och rara bondbönor. Jag är bönhörd.

En liten grönsaksbutik inte långt från mig har dessutom fantastiskt vackra squash i olika storlekar och med fina oregelbundna fläckar på skalet. De är odlade på Hisingen av en kock som delar med sig av sin skörd, får jag veta. Intill squashen ligger buntar med morötter i olika färger. Jag fyller kundkorgen till brädden och är riktigt glad i hågen när jag vandrar hemåt med kassarna fulla av skördeglädje.

Grönt gör gott och det smakar gott också. Speciellt om man blandar en god vinägrett till den där färska fina moroten. Det söta i moroten går alldeles perfekt till en syrlig dressing med aromatiska, nyrostade fänkålsfrön. Men först får moroten koka en stund men inte för länge. Den ska fortfarande ha kvar en rå kärna. Bönorna då? Jo, de vill jag sjuda hastigt och blanda samman med syrlig crème fraiche och smulad, len fetaost. Krydda med lite färsk mynta och äta tillsammans med bröd och söta cocktailtomater.

Jag frossar vidare i grönsaksdisken och faller för blomkålshuvud, rödbetor, polkabetor och ett stånd selleri. Men bestämmer mig för att göra något enkelt på squash. Soppa kanske? Skivor av squash får koka mjuka med god buljong och grädde, mixas slätt och mot slutet kryddas upp med en gnutta muskotnöt. Men inte i dag.

Nej, det får bli rostad squash i tunna skivor smaksatt med salvia och färsk vitlök. En liten hög med nystekt squash landar på min tallrik och får till sist några droppar söt och syrlig balsamvinäger som smaksättning. Det gör det där extra som gör den enkla rätten ännu finare. Krämig risotto hade gärna gjort sig som ett gott ackompanjemang. Precis lika gott som en fluffig, fransk omelett eller bara nybakt bröd med knaprigt yttre.

Hur som helst. När man har färska, nyskördade grönsaker är det en fröjd att laga mat.

FAKTA/LITEN BÖNSKOLA

Bondbönor är en särskilt god böna men kräver lite pyssel vid tillagningen.

Bryt itu bönskidan och plocka loss bönorna. Koka upp lättsaltat vatten och sjud bönorna i 2–3 minuter. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Skala nu bort det yttre skalet med en vass kniv eller tryck försiktigt loss det för hand. Nu är bönorna färdiga att ätas och användas.

Brytbönor har ibland en bit av stjälken kvar som inte är god att äta. Skär bort den och förväll sedan bönorna i lättsaltat vatten i cirka 3–4 minuter. De ska fortfarande vara knapriga med tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och skölj genast med kallt vatten. Då kyls bönorna snabbt ner och bevarar sin fina gröna färg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.