Avsluta Året sött

ANNONS
|

–Är det något tillfälle under året man vill lägga ner lite jobb på desserten, så är det väl på nyårsafton? säger Kalle Bengtsson, konditor i Kocklandslaget sedan april i år.

Vid skärbrädan bredvid står Patrik Fredriksson, som alldeles nyss vann titeln Årets konditor efter att ha lämnat sin plats i svenska kocklandslaget till just Kalle. Bättre desserter kan väl ingen göra, tänkte vi, och tussade ihop dem i ett metodkök på Burgården. Att det skulle bli väldigt gott och festligt rådde väl ingen tvekan om, men lite överraskade blev vi allt av att recepten var så pass enkla.

–Det bästa jag vet är egentligen äppelpaj och vaniljsås. Krångligare än så behöver det inte vara, säger Kalle Bengtsson.

ANNONS

Kanske var det farfars fel att Kalle blev konditor till slut. Eller så var det de sju månaderna som soldat i Afghanistan.

Han tror han var kanske fyra år första gången han fick smaka något sött.

–Jag hade medvetna föräldrar som aldrig gav mig godis, men en dag när farfar passade mig fick jag både glass och godis. Och så gott det var!

Sedan dess har han alltid gillat det söta, men ändå var det kock han utbildade sig till på gymnasiet. Han tyckte aldrig han kom till sin rätt i yrket och var inte svårövertalad när han fick chansen att gå med i en insatsstyrka inom EU med mål att göra utlandstjänst. När han kom hem från Afghanistan tvekade han aldrig.

–Då hade jag fått perspektiv på vilka möjligheter vi har i Sverige och sökte direkt till konditorsutbildningen på vux. Det fanns ingen anledning att vänta på att göra det som verkligen intresserade mig, säger Kalle Bengtsson.

Patrik Fredriksson har varit med i svenska kocklandslaget i sex år och vunnit både OS-guld och VM-silver. När han klev av kocklandslaget i april hade han bestämt sig för att inte tävla mer, men några kolleger lyckades hetsa tävlingsmänniskan i honom, vilket ledde ända fram till en finalseger och titeln Årets konditor 2013.

ANNONS

Nu säger han att han lagt tävlandet på hyllan och vill lägga mer tid på arbetet som chefskonditor på Norda bar och grill och på sin familj. I år ska han vara ledig på nyår och hoppas någon annan lagar desserten.

–Bara känslan att någon annan har ansträngt sig, då blir det alltid gott, säger Patrik.

• Patrik Fredriksson

Ålder: 32.

Familj: Frun Mia och barnen Melvin, 7, och Maja, 4.

Jobbar: Chefskonditor på Norda bar och grill, Hotell Post.

Första söta minnet: Varje söndag åt vi middag hos farmor. Först fick vi köttbullar. Sedan blev det toscakaka till efterrätt – den var godast av allt.

Trendspaning: Att många konditorer nu hittar sin personliga stil.

Kalle Bengtsson

Ålder: 29.

Familj: Frun Jessica.

Jobbar: Har nyss sagt upp sig från jobbet som chefskonditor på ICA Maxi i Kungsbacka och tänker varva uppdraget i Kocklandslaget med frilansande.

Värsta tävlingsminnet: När jag på en av mina första individuella tävlingar, ett nordiskt mästerskap som avgjordes här på Burgården, och förutsatte att det skulle finnas all utrustning jag behövde. Men det saknades en frys och tårtan jag byggde fick inte den tid i frysen den behövde. Den bara sjönk ihop. God blev den, men inte så vacker…

ANNONS

Trendspaning: De klassiska desserterna kommer tillbaka, men i ny tappning.

ANNONS