Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Abrahamsson köksmästare, Stefan Karlsson och Karin Andersson köksmästare.

Asiatisk fusion på Götaplatsen

På torsdagskvällen öppnade den prisbelönte kocken Stefan Karlsson sin nya restaurang Toso i lokalerna bredvid Konstmuseet.

Sedan hans gamla restaurang Fond stängde förra året har där stått tomt, men nu är det alltså dags att åter slå upp glasportarna för göteborgarna.

– Vi är taggade till tårna. Eller tänderna! De sitter ju högre upp, säger en uppspelt Stefan Karlsson. Vi har byggt en modern och riktigt spektakulär restaurang med asiatisk prägel.

Inne i restaurangen möts besökarna av tio kinesiska krigare i terrakotta och en fem meter lång Buddhaskulptur som väger över ett ton. Tanken är att restaurangens besökare ska få en helhetsupplevelse vid besöket, och den göteborgska arkitektfirman Okidoki! har stått för utformningen av interiören. Längs långa bord i vattenblästrad ek kan man äta blandad asiatisk mat, med inspiration från Kina, Japan och Korea. En gång i veckan levereras färsk wasabi från Japan. Även personalens kläder har importerats från Asien.

Kalvbrässnuggets, röding sashimi och ångkokta räkdumplings är några exempel från menyn, som innehåller många smårätter. Prisnivån kallar Stefan Karlsson för moderat. Den koreanska pannkakan, som serveras med anklår och picklad koriandergurka, kostar 115 kronor.

– Allt bygger på att många gäster ska dela, menyn inbjuder till sharing, säger Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson utsågs till årets krögare 2013. Utöver Toso, som han öppnar tillsammans med Bengt Linde, driver han restaurangerna Mr. P, som serverar mat från hela världen, och SK Mat & Människor, som har en utpräglat svensk meny.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.