Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anktungor – ett förträffligt tilltugg

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och tipsar om anktungor som snacks.

Hej Alexandra!

Kul att du börjat med din spalt igen. Vi läser den med stor behållning och nöje.

Nu behöver vi få tips på vad man kan göra och hur man hanterar anktungor?

Vi har 500 gram (24 st) liggande i frysen och har ingen aning!

När vi googlar får vi väldigt komplicerade svar som innebär att man ska dra ut någon mitt-sträng och göra flera moment innan det kan bli något ätbart. Har du några tips och idéer att bistå med?

Ps. Vi vet inte ens om vi gillar det. Ingen av oss har provat.

Tacksam för dina expertråd!

Hälsningar Carina

Hej Carina!

Aha!!! Det var en skön fråga att bita i. Det är ju inte så ofta vi västerlänningar äter anktunga. Jag handlar ibland i asiatiska specialaffärer och tittar alltid nyfiket på de olika påsarna av fryst kött och fiskdetaljer som jag inte har en aning om vad det är. Ibland gör jag det ni kanske har gjort, jag köper på vinst och förlust, har ett livat samtal med affärsinnehavarna och går hem och lagar till (med lite stöd av vännen Google). Måste dock erkänna att jag inte alltid lyckas uppnå stordåd även om det för det mesta är ätbart. Det roliga är att vi även har en del anka som föds upp i Sverige och jag är av övertygelsen att om vi väljer att äta djur så är det bra att vi tar tillvara på alla delar. Anktunga är ett förträfflig snacks. Små, goda bitar att ta en i taget med något kylt i glaset. Gärna med lite hetta, sötma och syra som smaksättare.

Bli inte skrämd av tiden, det är pyssel att förbereda dem men det är egentligen ugn och tid som gör jobbet och sedan kan du skryta om att du tillagat dina första anktungor. Och det blir gott! Jag lovar.

Vill man inte använda ank­tungor är detta recept även gott med kycklingvingar. Dela vingarna i mindre beståndsdelar vid leden. Då kan man hoppa över hela steg 1 och gå direkt till steg 2 och 3.

Anktungor med vitlök och chili

6-8 personer som snacks

• 500 g anktungor

Steg 1:

• 1 tsk salt

• 5 dl färdig kycklingbuljong, helst egengjord annars från tärning

Steg 2:

• 2 msk matolja

• 3 vitlöksklyftor

• 1 tsk honung

• 1 msk paprikapulver

• 1 msk tomatpuré

• 1 tsk vinäger

• 1 chilipeppar med lite hetta (styrka efter smak)

• 5-6 stjälkar färsk koriander (eller persilja för korianderhatare)

Steg 3:

• 2 dl majsena

• 0,5 l frityrolja

• Flingsalt att strö över

Gör gärna så här:

Steg 1:

Detta kan gärna förberedas och sedan förvara ankan i kylen fram till servering.

Sätt ugnen på 90 grader. Koka upp buljong och salt i en 2 l kastrull med tätt lock och tag av från spisen. Skölj anktungorna i kallt vatten och lägg i kastrullen så att de täcks, tillsätt eventuellt mer vatten. Lätt på lock och ställ i ugn i 8–10 timmar.

Tag ut, låt svalna något och drag ut det lilla benet som sitter vid roten på tungan, lite pyssligt men efter några gånger får man koll på det, lättast att göra när den fortfarande är varm. Lägg ut på en plåt och ställ in i ugnen igen i 1 timme så att de torkar något.

Nu är de redo att tillagas.

Steg 2:

Tillaga salsan.

Tag en rundbottnad kastrull och lägg i olja och finhackade vitlöksklyftor, låt svettas på medelvärme utan det att får färg, lägg i paprikapulver, tomatpuré, vinäger och finhackad chilipeppar. Vänd om några minuter så att det binder samman, smaka av med lite salt. Tag av från värmen och vänd i hackad koriander.

Steg 3:

Vid servering.

Lägg majsena och tungor i en bunke och vänd om.

Hetta upp olja till 160 grader och lägg i tungorna allt eftersom, inte för många i taget så att man kyler ned oljan. Fritera tills gyllene. Tag ut låt rinna av på hushållspapper och vänd om i den varma salsan. Servera genast med lite flingsalt på toppen.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.