Europeisk hummer fångad på Irland.
Europeisk hummer fångad på Irland.

Amerikansk hummer kan förbjudas

ANNONS
|

Erland Lettevall, är biolog och expert på främmande arter i våra vatten på havs- och vattenmyndigheten berättar om problemet.

– Den kan föra med sig en sjukdom som heter Shell Disease, en sorts bakteriesjukdom i skalet som på sina håll i USA har slagit ut hummerfisket helt.

– Det är förbjudet att sumpa levande humrar importerade i havet, eller att sätta ut dem. Miljödepartementet håller på att bereda ett förslag om förbud av import av levande amerikansk hummer nu. Lagförslaget är beräknat komma ut på remiss under 2013 och då kan också förbudet träda i kraft under nästa år.

ANNONS

Problemet är att även en fullt frisk amerikansk hummer kan vara bärare av sjukdomen, därför är den svår att upptäcka. Om en smittbärande amerikansk hummer skulle förvaras i kassar på svenska vatten kan smittan lätt spridas till den svenska hummern. Amerikanska humrar har kommit ut i havet både i södra Norge och utanför Smögen. Erland Lettevall, tror att det främst handlar om okunskap att folk sumpar amerikanska humrar i havet i väntan på tillagning.

– De är inte medvetna om vilka negativa konsekvenser det kan bli för artrikedomen och hummerfisket. I dag har vi ingen rätt att stoppa införsel av friska humrar även om de kan vara bärare av mycket smittsamma sjukdomar. Som det är nu finns det inga mer effektiva åtgärder att sätta in än att förbjuda handel med levande humrar i Europa. Fler länder planerar liknande åtgärder men vi blir troligtvis först, säger Erland Lettevall.

ANNONS