Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler handlar mat på nätet

Att köpa en färdig matkasse med recept har blivit allt populärare i Göteborg. Att däremot handla enbart varor har gått trögare. Ändå fortsätter företag att storsatsa på e-handeln med livsmedel.

Redan för tio år sedan trodde många livsmedelsföretag på en näthandelsboom i Göteborg, men då uteblev den.

Nu vågar företagen satsa igen.

Under förra året handlade tolv procent av svenskarna mat på nätet, enligt Svensk handel. De mest populära varorna var torrvaror, frukt och grönsaker och färdiga middagslösningar.

När det gäller antalet konsumenter som handlat matkassar har det ökat med 60 procent sedan 2009.

Ett av de nya företagen som satsar i Göteborg är MatHem. För två veckor sedan öppnade de sin näthandelsbutik på västkusten.

För att snabbare komma igång med verksamheten köpte de upp företaget Hemmalivs.

– Hemmalivs var duktiga men hade inte de ekonomiska musklerna som krävdes. Första gången man kör ut så går det inte riktigt ihop. Om ett år räknar vi med att det kommer att bli lönsamt för oss i Göteborg, säger Tomas Kull, vd på MatHem.

Företaget hade gärna öppnat tidigare i Göteborg men handeln i Stockholm, Uppsala och Malmöområdet har gått före.

För ett och ett halvt år sedan hade de fem anställda i dag har de närmre 100 anställda.

Förutom det uppköpta företaget Hemmalivs har även Matservice fått lägga ner sin verksamhet i Göteborg. Enligt deras vd Rolf Bäck gick företaget bra men deras problem var kassaflödet.

– Vi hade en 100-miljoners fond som skulle investera i bolaget men finansinspektionen granskade dem och satte stopp för de planerna, säger han.

Rolf Bäck tror dock att göteborgarna är redo för näthandeln och tror att det kommer att gå bra för de företag som satsar på västkustens största stad.

Förutom Mathem erbjuder även Coop, Ica och Nätlivs.se tjänster för att handla mat på nätet och få den levererad till dörren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.