Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brännässlor kan göra ont, men är goda och nyttiga att äta. Bild: Jessica Gow/TT

Alexandra Zazzi om nyttiga nässlor i soppa och till ljuvlig cannelloni

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I dag uppmanar hon oss att våga oss ut i nässelsnåren. För nässlor är inte bara supernyttiga, de är ett sällsamt vårtecken i köket.

Hej alla läsare!

Det smög sig in en autokorrigeringsfel i torsdagens recept. Det skall verkligen inte vara idealmjöl i receptet på eget bröd, dock gärna ett proteinrikt mjöl som Manitoba cream eller vetemjöl special. Tack för att många av er uppmärksammade. Nu till dagens frågeskörd och först ut är Petra.

Hej Alexandra!

Har du något recept på nässelsoppa? Vet du om det finns någon i Göteborg som säljer nässlor?Tack för matspalt.

Petra

Hej Petra!

Jag fullkomligt älskar nässelsoppa och det är för mig det klaraste vårtecknet.

">
Alexandra Zazzi

Tyvärr är det väldigt få ställen som säljer dem över disk men å andra sidan finns de överallt och är otroligt lätta att plocka. Beväpna dig med handskar och en liten sax och gå i områden med visst avstånd från trafikerade leder för att slippa föroreningar. Många är lite rädda för att bränna sig men med handskar och långärmade kläder brukar det vara enkelt att plocka. Skulle man bränna sig och ha stora besvär kan man ta en antihistamintablett eller lägga gurkskivor på det svidande området. Obehaget brukar gå över ganska snabbt. Personligen har jag köpt nässlor vid några tillfällen hos grossist och även i stånd vid saluhallen i Göteborg, men jag vet inte om det finns i dagsläget. Om någon av Er läsare kan tipsa om grönsakshandlare som säljer så lovar jag att vidarebefordra uppgifterna.

Här är grundreceptet på nässelsoppa.

Nässelsoppa

4 personer

• 1 liter (helst egenkokt) buljong på kyckling eller grönsaker efter smak

• 1,5 liter rensade nässlor, späda och nyskördade

• 2–3 msk grädde

• 2–3 msk maizena till redning

• 2–3 msk kallt vatten att röra samman med maizena

• 1 dl torrt, vitt vin

• 4 kokta (8 minuter) ägg

Gör gärna så här:

Koka upp buljongen och lägg i de väl avsköljda och rensade nässlorna (tag bort grova stjälkar mm), låt sjuda 5 minuter. Låt stå kvar på spisen och mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Mixa i grädde, vin och redning utblandat med kallt vatten. Ha i mer redning om du önskar tjockare konsistens, mer vin eller grädde om du önskar tunnare. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med ägghalvor, knäckebröd och lagrad ost.

Hej Alexandra!

Har du något man kan använda nässlor till annat än soppa? Har förstått att det är nyttigt.

Med vänlig hälsning. Alberto

Hej Alberto!

Ja, nässlor är verkligen nyttigt. De innehåller en hel del vitaminer och mycket järn. Anses hjälpa många tillstånd i kroppen som klimakteriebesvär, blodbrist och tarmbesvär samt är antiinflammatoriskt och rik på antioxidanter. Har man känsliga njurar eller känslig mage skall man dock vara lite försiktig med att äta allt för mycket nässlor. Man kan prova sig fram. Själv brukar jag ge mig ut och plocka späda nässlor om våren och frysa in. Gott att lägga råa i mixen tillsammans med frukt och göra smoothies (de bränns inte när de har mixats) eller snabbkoka dem och använda som fyllning i pasta eller pajer.

Här kommer recept på fyllda canelloni med ricotta, kyckling och nässlor. Själva fyllningen är även god att göra paj på. Med eller utan kyckling.

Cannelloni med nässlor

4–6 personer

• 16–20 st cannelloni rör, torkade

• 400 g ricotta ost

• 400 g kycklinglår, urbenade

• 1 msk paprikapulver torkad

• 10 soltorkade tomater i olja

• 1 liter plockade nässelskott

• 1 vitlöksklyfta

• 2 msk olivolja

• 1 dl färskriven parmiggiano reggiano

• 1 dl färskriven pecorino

• Salt och peppar

Enkel tomatsås

• 8–10 dl passerade tomater av hög kvalité

• 2–3 msk grädde

• 2 tsk torkad oregano

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Blanda passerade tomater med grädde och torkad oregano.

3. Lägg kycklinglårfiléerna i en ugnsfast form, salta peppra och krydda med paprikapulver. Ställ in i mitten på ugnen 20 minuter. Låt svalna något och hacka i små bitar.

4. Finhacka vitlöken och låt svettas i olja i en kastrull, lägg i nässlorna och stek på medelhög värme tills mjuka. Mixa i matberedare. Lägg i en stor bunke.

5. Låt tomaterna rinna av från oljan och mixa i matberedare, vänd ihop med spenat, ricotta, rivenost och kyckling. Lägg i spritspåse.

6. Spritsa varje rör med fyllningen.

7. Lägg en skvätt tomatsås i botten, lägg i de fyllda rören och toppa med tomatsås och riven parmesan eller mozzarella.